YOB – Clearing The Path To Ascend

YOB(album – Neurot Recordings) De nieuwe plaat van YOB, Clearing The Path To Ascend, telt vier tracks. Nou is dat op het eerste gezicht weinig, maar met een gemiddelde speelduur van zo’n zestien minuten klokt deze zevende studioplaat in op ruim een uur. Niet slecht voor ‘slechts’ vier tracks.

Clearing The Path To Ascend, hun eerste album op het befaamde Neurot Recordings van Neurosis, opent tergend traag (en rustig!) met ‘In Our Blood’. Een stilte voor de storm, zo blijkt. Monsterlijk diepe riffs en grooves passeren het gehoorstelsel van de luisteraar en vechten zich verder het zenuwstelsel in. De band speelt met stiltes, neemt even gas terug, om vervolgens gruwelijk hard terug te komen.

Gas terug neemt de band niet op ‘Nothing To Win’, wat met een mokerharde groove begint en waar de rauwe vocals door merg en been gaan. Over vocals gesproken, die staan werkelijk waar heerlijk in de mix. Wat meer op de achtergrond als het moment daar om vraagt, bij vlagen zelfs ietwat dromerig, iets wat voor een spookachtige sfeer zorgt.

Ook ‘Unmask The Spectre’ en  ‘Marrow’ beginnen rustiger, cleaner zo u wilt. In beide gevallen is dit natuurlijk een stilte voor de storm, maar de aanpak bij beide nummers is nét even anders. Juist dit spel tussen hard en zacht  zorgt voor fantastische momenten. Op ‘Marrow’, het langste nummer van de plaat, neemt het drietal nog meer de tijd om dit spel  haarfijn uit te spelen. Met deze zevende studioplaat levert YOB een dijk van een plaat af, die niet te missen valt in de sludge/doomlijstjes van dit jaar.