Sinkane – Mean Love

sinkane-mean-love-hold-tight(Album – Mutluck Musics) De oplettende luisteraar heeft hem wellicht wel eens gezien of gehoord, bijvoorbeeld toen hij met zijn tweede plaat Mars op zak zo’n anderhalf jaar geleden op Motel Mozaïque stond: Sinkane. Inmiddels zijn we aanbeland bij plaat nummer drie, die Mean Love als titel draagt. Wederom een album waarop Ahmed Gallab, zoals de echte naam van de beste man luidt, zijn Soedanese roots allerminst verloochent. Als zoon van een Sudanese politicus verhuisde hij op vijfjarige leeftijd naar de VS – tijdelijk, zo werd gedacht. Een coup in het land van herkomst gooide echter roet in het eten, waardoor hij tot op heden in Amerika vertoeft.

Op Mean Love onderstreept Gallab onder meer zijn veelzijdigheid, die hij ongetwijfeld deels te danken heeft aan zijn werk als sessie –en livemuzikant voor onder meer Yeasayer, Caribou en Of Montreal. Geen enkel nummer klinkt hetzelfde en dat is des te knapper door de samenhang waarmee het opgediend wordt. Zo horen we onder meer een pedal steel gitaar in combinatie met Afrikaanse percussie in ‘Galley Boys’, dat Sinkane ondanks het gebruik van die instrumenten behoorlijk eigentijds weet te laten klinken.

Het album biedt een cross-over van een fiks aantal uiteenlopende stijlen, zoals alternatieve indiepop in het sterke ‘New Name’, dat veel aan Yeasayer doet denken, of de elektronicabliepjes waar openingstrack en single ‘How We Be’ op leunt, of bijvoorbeeld het luchtige popliedje ‘Moonstruck’, dat met zijn gitaren en synths een van de beste tracks op het album is. Toegegeven, het album is met zijn 35 minuten wellicht ietwat aan de korte kant, maar anderzijds is het precies lang genoeg om de flinke lading aan invloeden die de geboren Soedanees over je heen stort te kunnen verwerken. Sinkane vliegt op Mean Love qua genres werkelijk alle kanten op, zonder ook maar ergens een seconde uit de bocht te vliegen. Een wezenlijke prestatie.