Lonely The Brave – The Day’s War

Lonelythebrave(album – Sony/Suburban) Vorig jaar bracht Lonely The Brave Backroads uit, een EP die ervoor zorgde dat de heren op alle grote festivals van Europa stonden. En dan kan je natuurlijk niet aankomen met een set van pakweg twintig minuten, dus door heel Europa heeft men kunnen horen waar de band toe in staat was. De band brengt elf nummers (plus intro, interlude én outro)op debuutplaat The Days War.

Albumopener (we tellen de intro niet mee) ‘Trick Of The Light’ kennen we natuurlijk als de eerste single van de plaat, net als dat we ‘Backroads’, ‘Deserter’ en ‘Black Saucers’ al van de eerder genoemde EP kennen. Verwacht de plaat dan ook heel erg in lijn met deze tracks, maar met af en toe wat gas terug.

‘Dinosaurs’, ‘Call Of Horses’ en de titeltrack zijn namelijk wat trager en logger, en doordat de band niet in één tempo opereert heeft het dus wat meer te bieden. Tekstueel gezien is het soms wat zwaar en vaak emotioneel. Gelukkig wordt het geen enkel moment moeilijk, wat het meezinggehalte van The Days War hooghoudt.

Hoogtepunten zijn de nummers waarbinnen de heren durven te excelleren, de momenten die net wat extra’s bieden. De extra screams in ‘Islands’ bijvoorbeeld, de versnelling op ‘Kings Of The Mountain’ en het moment op ‘Victory Line’ wanneer de gitaren erin knallen bijvoorbeeld. Momenten die niet helemaal voor de hand liggen ook, maar juist dat maakt dit album zo goed. En dat voor een debuutplaat. Klasse.