Lucius @ Rotown, Rotterdam

Een snelle blik op het drukke tourschema van Lucius leert dat deze band nog vier keer in Nederland heeft gespeeld sinds we ze op Crossing Border 2013 voor het eerst mochten verwelkomen. Een dag later stonden ze toen in Tivoli, dit voorjaar speelden ze in Paradiso en op het Utrechtse Tweetakt, en deze zomer waren ze ook nog te zien op Lowlands. De dag na dit optreden in Rotown staan ze alweer op het Groningse Noorderzon. Zes keer binnen een jaar dus. Is Nederland nog niet Lucius-moe?

img_5286

Nee, zo blijkt vanavond in een helaas niet helemaal uitverkocht Rotown. Nederland is nog lang niet klaar met Lucius. En dat verdienen deze dames en heren zonder meer. Dat ongeremde enthousiasme waarvan we op Crossing Border nog dachten dat het de gloed van een succesvolle eerste grote tour was? Dat houden ze dus gewoon vast.

naamloos-1

De klassieke boblijntjes en matchende jurkjes van de eerdere optredens in ons kleine landje zijn inmiddels dan weer wel veranderd. De styling van het tweetal is vanavond uitgesproken modern, inclusief opgeschoren kapsels, maar nog altijd compleet identiek. En diezelfde fantastische stemmen van eerder hebben ze natuurlijk wel weer meegenomen. Zo is het niet moeilijk om heel hard te kunnen genieten van de nummers van debuut Wildewoman (2013) die inmiddels al bijna klassiekers te noemen zijn: ‘Don’t Just Sit There’, ‘How Loud Your Heart Gets’, ‘Tempest’, en onvervalste kraker ‘Turn It Around’, ze komen allemaal voorbij. En dan wordt die laatste ook nog opgeleukt met een stukje uit een enorme ’80s hit: Whitney Houston’s ‘I Want To Dance With Somebody’. De intussen bekende akoestische afsluiter midden in de zaal is nog steeds een succes.

img_5564

Naast het uiterlijk van de zangeressen heeft deze show nog meer nieuws te bieden: nieuw werk. En ook dat smaakt naar meer. Een beetje extra synthesizer, soortgelijke zorgvuldig gepositioneerde percussie, en altijd weer die fenomenale stemmen die live bijna nog beter klinken dan ze in opgenomen vorm doen. Na afloop is het dringen voor de merchandise, waar ook meteen gratis handtekeningen en praatjes met de zangeressen af te halen zijn. Genieten is het met dit New Yorkse vijftal. Wat ons betreft komen ze dit jaar nog een aantal keer terug. Wij zijn er dan graag weer bij.

naamloos-2


Tekst: Natasja ter Voert
Fotografie: Leonie Poot