Sleepmakeswaves – Love Of Cartography

Sleepmakeswaves(Album – Bird’s Robe Records) Het Australische Sleepmakeswaves opereerde al flink wat jaren onder de radar, maar daar kwam vorig jaar verandering in toen het Britse Monotreme Records debuutplaat …And So We Destroyed Everything sámen met remix-album …And So We Remixed Everything opnieuw uitbracht voor de Europese markt. Na een uitgebreide Europese tour met 65daysofstatic doken de heren de studio in voor opvolger Love Of Cartography.

Opener ‘Perfect Detonator’ is met z’n knisperende elektronica, knallende drums en snerpende gitaren de perfecte ontsteker van deze plaat, een plaat waar het Australische viertal meer en meer weet te doseren én te verrassen. Wie verwacht dan ook dat de postrockers halverwege het nummer, net na krachtige gitaaruithalen gas terugneemt, speelt met stiltes en vervolgens mokerhard terugkomt? Juist. Niemand.

Dat soort momenten maakt Love of Cartography juist zo goed. Natuurlijk, bij vlagen tref je ook wat meer recht toe recht aan postrock op het album, maar grotendeels is het óf onvoorspelbaar óf niet standaard.

Neem het langgerekte ‘Emergent’, met ruim acht minuten het op één na langste nummer van de plaat. Na een intro met samples, ambientklanken en trage gitaarpartijen volgt ineens een wat meer poppy middenstuk alvorens de hel losbarst. Meerdere muzikale explosies volgen, met een loodzware eindriff als apotheose.

‘Great Northern’ en ‘Something Like Avalanches’ zijn logische keuzes als singles. Eerstgenoemde klinkt alsof het opgenomen was terwijl de bandleden aan de speed zaten en het andere nummer heeft werkelijk waar fantastische hooks en tempowisselingen.  Het viertal wisselt stiltes en erupties af op ‘How We Built The Ocean’, maar de grootste uitbarsting is te horen op albumafsluiter ‘Your Time Will Come Again’. Het nummer heeft wat tijd nodig om op te bouwen tot de climax, maar wat voor één.