Encore Festival 2014

Een dag na VOLTT staat de NDSM-werf in het teken van Encore Festival. De wekelijkse dansavonden in de Melkweg zijn al tijdenlang een succes en dat smaakte bij zowel publiek als organisatie naar meer. Op drie podia staan er de hele dag artiesten geprogrammeerd als Adje, Maydien, Kleine Viezerik en Vic Mensa maar de grote publieksvangers zijn Pusha T, Ty Dollar $ign en Kid Ink. Niet gek dat in de loop van de dag alle 10.000 kaarten verkocht zijn.

Het kost je weinig tijd om erachter te komen dat het met de sfeer op Encore wel goed zit. Dat is de hele dag te zien in de Encore-tent, waar het minstens zo losgaat als op de dansavonden zelf. Als de muziek haar werk niet doet zorgen de hosts daar wel voor door de boel op te hitsen. En anders wordt er gewoon een paar keer heel veel rook de tent in geblazen, succes gegarandeerd. Verder kun je de Voyage-tent een bezoekje brengen, neerploffen op zitzakken, banken, of balanceren op een surfplank om de tijd te doden. En lekker eten, want er is véél lekker eten te krijgen.

Maar de grote namen staan op de Live Stage. Zo ook Pusha T, die vorig jaar voor het laatst in ons land te bewonderen was. Met My Name Is My Name als leidraad voor het optreden – opvolger King Push is onderweg – is het zijn beurt de tent af te breken. Dat lukt prima met nummers als ‘King Push’ en ‘Numbers on the Boards’ op de setlist. De drukte voor het podium wordt door veel mensen ingeruild voor een comfortabeler plekje achterin de tent, waar ademhalen geen moeite kost en er ruimte genoeg is voor een dansje. Pusha T mist misschien wat spontaniteit maar het succes van de nummers neemt het meeste werk al voor hem uit handen.

Die spontaniteit miste ook bij het vorige optreden van Kid Ink in Nederland, afgelopen jaar in de Melkweg. Daar blijkt hij iets aan gedaan te hebben. De show van vandaag lijkt minder geregisseerd – behalve wat de vervelende gunshots na elk nummer betreft. Het publiek, voor een groot deel bestaande uit fans, doet alles wat hen opgedragen wordt. Op verzoek worden aanstekers in de lucht gehouden of wordt er meegezongen en gedanst. Veel raps worden over de tape gedaan maar dat deert niemand. Als de bovenkleding van de 28-jarige rapper uit is en zijn onder getatoeëerde bovenlichaam zichtbaar wordt – ‘Tattoo of my Name’ volgt – schiet Kid Ink heen en weer over het podium en hitst het publiek ondertussen op. Zoals altijd neemt hij na afloop de tijd om allerhande petjes en shirts te signeren.

Niemand minder dan DJ Jazzy Jeff heeft de eer om Encore af te sluiten. De dj kennen we allemaal van The Fresh Prince of Bel-Air maar treedt al langer op dan menig bezoeker op Encore oud is. De set vol old-schoolnummers gaat er in als zoete koek. En als de bezoekers vervolgens met lachende gezichten de NDSM-werf verlaten kun je alleen maar concluderen dat de eerste editie van Encore Festival meer dan geslaagd is. De organisatie heeft alvast verklapt dat er volgend jaar een tweede editie plaatsvindt.