Buffalo Tom @ W2, Den Bosch

Al eerder melden we dat het tussen de indierockers Buffalo Tom en het Nederlandse publiek wel goed zit. Nog altijd weet de band de Nederlandse zalen te vullen, ook vanavond is de W2 in Den Bosch uitverkocht. Dat de heren na al die jaren, 27 zijn het er inmiddels, nog steeds weten te verrassen bewijzen ze vanavond door het album Let Me Come Over, zonder dit groots aangekondigd te hebben, in zijn geheel te spelen.

img_5886

Het signatuur-album uit 1992 was het eerste album van Buffalo Tom met een beetje budget, het zorgde ervoor dat ze op festivals als Pinkpop stonden, en het is het album waar de band “hun geluid” vond. ‘Taillight Fade’, ‘Mineral’, ‘Larry’, ‘Velvet Roof’, ‘Porchlight’ zanger en gitarist Bill Janovitz is ook op dit album niet vies van een beetje distortion maar de nummers klinken, in vergelijk met hun eerste twee albums, minder als ongeleide projectielen. Let Me Come Over heeft richting, melodie afgewisseld met fuzzy gitaren, prachtige teksten, het typische college-rockgeluid dat begin jaren negentig uit het niets leek te komen.

Wellicht heeft de band het optreden welke ze ooit eerder in de W2 gaven, toen het zó warm was dat er een pauze ingelast moest worden, nog in het achterhoofd want na ‘Crutch verdwijnen de mannen van het podium om dertig minuten later weer te verschijnen.

img_6272

Hoewel Buffalo Tom tegenwoordig de concerten die ze geven zo’n beetje op één hand kan tellen staat het optreden van vanavond als een huis. Vooral Janovitz met zijn Springsteen-achtige maniertjes en uitstraling maakt indruk. Ongetwijfeld zorgt het ‘vroeger’-gevoel, toen je nog op je walkman naar ‘Summer’ luisterde, voor het nodige kippenvel maar ook zonder dat blijft Buffalo Tom een unieke band welke door hun passie en enthousiasme diepe indruk maakt.

img_6192

In het tweede gedeelte ruimte voor verzoeknummers (‘Sunflower Suit’), oudgediende (‘Birdbrain’), publieksfavorieten (‘Late At Night’), verrassingen (‘You’ll Never Catch Him’), nieuw (‘Guilty Girls’), en ouder (‘Tangerine’). Wij waren erbij voor een fotoverslag.