Smeerboel Festival 2014

We hadden eigenlijk al toegegeven aan het feit dat de vakantie voorbij is, de herfst eraan zit te komen en het zwoegen in de schoolbanken onze agenda’s weer domineren. Maar september brengt meer dan alleen dwarrelende bladeren en nieuwe schoolroosters! Dit weekend konden we nog genieten van de zon en van het uitverkochte Smeerboel Festival in Utrecht, de ultieme speeltuin voor de jongvolwassenen.

Zodra je de Prins Clausbrug over bent lijkt de stad Utrecht en zijn dagelijkse realiteit ver weg. De speelplaats genaamd Smeerboel is gemaakt voor een totale ontsnapping aan de dagelijkse sleur en voelt als een fijn vakantieoord. Grote skippyballen aan palen brengen de kleur, hangbanken de diepe gesprekken en de mega populaire verfstand het plezier. Hoewel je eerst moet wennen aan de grootte, of liever gezegd niet-grootte van het festival, is het terrein prettig overzichtelijk en knus. Ook de verschillende podia staan in teken van sfeer. De grote techno stage is aangekleed met opzichtige lichtshows terwijl de live stage, aan de andere kant van het terrein, de intieme sfeer met grote hanglampen versterkt. De eerste indrukken zijn gemaakt, Smeerboel voelt fijn.

Ook aan de programmering valt weinig op te merken. Vanuit de ingang rol je meteen de technotent in, waar het al behoorlijk druk is. Hoewel de sfeer er al goed in zit voelt de middag toch een beetje ‘technovreemd’ aan. Met de zon volop in actie is het buiten drukker dan in de tenten zelf. De Jillz-zweefmolen is populair, net zoals het fantasiestrand waar de hangbanken overvol zijn. Ook bij de eettentjes is het druk, waar de geuren van geschroeide burgers en patat speciaal de tevreden bezoeker proberen te verleiden.

Hoewel de live stage in het hoekje van het terrein ligt weten veel mensen hem toch te vinden. Al in de middag, wanneer Jack Parow het podium opkomt, is de tent behoorlijk vol. De Zuid-Afrikaanse rapper is tijdens zijn praatjes niet te verstaan, maar de muziek brengt het publiek in een harde springmodus. Hij opent met keiharde gitaarsolo’s waarop de redelijk volle tent losgaat terwijl de scheldwoorden je om de oren vliegen (“Fok Fokkity Fok!”). Later brengt hij een wat rustiger geluid ten gehore waar het publiek dansend op meewiegt.

Terwijl de hangplekken rondom de live stage worden gedomineerd door meewiegende gezichten verzamelt half Smeerboel zich in de hiphoptent. Typhoon gaat hard, en dat is te zien aan de immens volle tent! Als winnaar van de 3voor12 Award ‘Beste Nederlandse Album’ en een nieuwe plek als de huisband van De Wereld Draait Door kon je deze zomer niet om Typhoon heen. De rapper uit Zwolle bereikt een divers publiek en hier op Smeerboel is dat niet anders. In één woord is dit optreden samen te vatten: feest. De tent gaat los, Typhoon gaat los. Het is zonder meer de beste liveact van de dag.

Je kunt je afvragen wat er precies te verwachten valt in de tent genaamd Los. Heel simpel: meer muziek om op los te gaan. Dit ging perfect op de schaamteloze kontschud-deuntjes van DJ Moortje. De Rotterdammer, ook wel de grondlegger van bubbling house genoemd, brengt top-40 hits in een aan één stuk doorgaand schudfestijn waar de tent alleen maar van kan genieten. Terwijl een paar dames verloren lijken op het ritme van de bubbling house stelen vooral de heren in de tent de show. Best prettig, kontschud-deuntjes in de namiddag.

De zon is inmiddels bijna achter de horizon verdwenen en daarmee lijkt de technotent pas echt tot leven te komen. Je wordt al snel verwelkomd door grote verwonderende ogen en krakende kaken. De erg warme tent staat vol met de konijnendansende meisjes en vuist pompende jongens, die ‘biertjes’ gaan er dus lekker in! Maar om de avond af te sluiten snellen meerdere mensen naar de live stage waar Skip & Die een fijn feestje bouwt. De frontvrouw Cata.Pirata brengt het publiek in de stemming met haar aanstekelijke dansmoves en toffe verschijning. De tropical-electroband stond afgelopen week nog in de finale van de Red Bull Soundclash tegen Go Back To The Zoo. Hoewel de prijs niet naar de band ging verdient Skip & Die zeker een prijs voor beste frontvrouw die een personificatie is van de Skip & Die-sound.

Terwijl de Prins Clausburg toegang geeft aan de afterparty in TivoliVredenburg is de reactie van de bezoeker duidelijk: Smeerboel, wat een fijne afsluiting van het festivalseizoen. Zodra we de uitgang bereiken krijgen we nog een boekje mee met allerlei feestjes die zeker in onze agenda komen te staan. Festivalseizoen afgelopen? We gaan gewoon nog even door!