Lonely The Brave @ Paradiso, Amsterdam

Eerder dit jaar gaf het Britse Lonely The Brave een fantastisch optreden op Eurosonic. Met toen nog enkel één EP, Backroads, op zak wisten de vijf heren de harten van de bezoekers te veroveren. Nu is daar The Days War, hun debuutplaat, én staan ze in de bovenzaal van de Paradiso. Het kan verkeren.

Het staat ramvol in de zaal en nog voordat er één nummer gespeeld is, zweten de bezoekers peentjes. Wanneer de heren (ietwat verlaat) het podium opkomen klinkt er een oorverdovend applaus. Niet dat het nu ineens minder warm is in de zaal, want door de intensiteit van de muziek lijkt het alleen maar warmer te worden.

Vocalist David Jakes staat wat prominenter op het podium en doordat hij zichzelf niet meer verstopt komt dit de dynamiek ten goede. Goed, nog steeds staat de beste man redelijk in zichzelf gekeerd, maar met zijn fantastische stem komt hij hier gewoon mee weg. Over zijn stem: die gaat door merg en been, geeft de muziek nét wat meer edge en weet de luisteraar te raken. Overal in de zaal zingt men mee, er worden handen ten hemel geheven, het publiek gaat volledig op in de muziek.

Dat is wellicht het grootste compliment wat je de band kan geven, dat de oprechte nummers (die hoorbaar van diep van binnen komen) woord voor woord meegezongen worden. De band maalt niet om singalongs, moshpits, circlepits en wall of deaths en doet al helemaal geen gekke dingen op het podium. Nee, dit zijn normale mannen, die van ver gekomen zijn. De bandleden zijn dan ook zichtbaar dankbaar vanavond.

En de performance? Die staat als een huis. Welgeteld één keer zit drummer Gavin ‘Mo’ Edgeley ernaast en zijn bandleden zijn al even strak. Het vijftal gaat van breekbaar (‘The Blue, The Green’ en ‘Call Of Horses’) via meezingbaar (‘Trick of the Light’) naar recht voor z’n raap (‘Black Saucers’). Het cliché om te zeggen dat een band het ver gaat schoppen, maar het is in dit geval niet meer dan de waarheid en daarom: Lonely The Brave gaat het verdomme ver schoppen.