Incubate 2014: Dag 5

Het is vrijdag en dus breekt het Incubate-weekend aan: Nog meer bands, nog grotere bands en nog meer locaties. Waar dag één ons Nadja bracht en we op dag vier verrast werden door cultheld King Buzzo is de programmering van dag vijf één om door een ringetje te halen. Post-rock, UK hardcore en metal, deze avond heeft alles in zich om een klassieker te worden.

We beginnen in de kelder van V39, waar het Britse Employed To Serve net begonnen is aan haar set. De band, volgens het Incubate-boekje een mix tussen post-hardcore en power-violence, staat kneiterstrak te spelen en het is vocaliste Justine Jones die het meest in het oog springt. Als een bezetene staat ze voor het podium te brullen, met haar vierkoppige band op de achtergrond. Jammer dat het zo vroeg op de avond nog rustig is.

Door naar Dudok, waar This Will Destroy You al halverwege hun set is. De Amerikanen hebben eerder deze week vierde studioplaat Another Language uitbrachten, waar de post-rock, doom en shoegaze nog sterker hand in hand gaan. Hoogtepunt van de set is de opener van dat album, het fantastische ‘New Topia’, wat na een paar minuten heerlijk explodeert. Het viertal bedankt het publiek met de mededeling dat het mogelijk is om merchandise te ruilen voor wiet.

Het Duitse The Ocean bracht vorig jaar Pelagial uit, één van de beste metalplaten van 2013. Het eerste deel van de set staat dan ook in het teken van dit album en dus trappen de heren af met intro ‘Epipelagic’ en volgen dit op met ‘Mesopelagic: Into the Uncanny’. Wat opvalt is hoe energiek vocalist Loïc Rossetti over het podium stuitert en hier meermalen vanaf springt, terwijl bandleider en oerlid Robin Staps zich naast de immense gitaarpartijen vooral bezighoudt met het instarten van de videobeelden voor aanvang van elk nummer. Was er geen geld voor een fatsoenlijke ‘videoman’?

Dat de overige drie bandleden nog geen jaar deel uitmaken van The Ocean is eigenlijk nauwelijks te horen, of het moet die paar trage tikken uit de maat halverwege de set zijn. Het optreden staat als een huis en de vele sing-alongs die Rossetti het toegestroomde publiek biedt vinden dan ook gretig aftrek. Omdat we deze show al eens eerder hebben gezien rennen we vervolgens naar V39 om nog iets van Svalbard mee te pakken. De labelgenoten van Employed To Serve doen het gelukkig met meer publiek. De (post-)hardcore met post-rock-invloeden is wellicht ook wat meer Incubate-fähig, maar Svalbard speelt vanavond wel heel erg sterk.

De Incubate-vrijdag is wel een zeer post-rock georiënteerde avond en wie anders dan 65daysofstatic is de juiste headliner? Het Britse viertal viert tijdens deze tiende editie de tiende verjaardag van debuutalbum The Fall Of Math, dus de cirkel was al snel rond. Toch ligt de focus tijdens deze show op nieuwe plaat Wild Light, maar niet voordat het publiek op het verkeerde been gezet wordt door ijzersterke uitvoeringen van ‘Piano Fights’ en ‘Crash Tactics’. Zoals altijd spelen de heren foutloos en worden de hoogtepunten aan elkaar geregen.

De band verkeert in topvorm vanavond en het viertal is de headliner die deze avond verdient. De epische, filmische en bij vlagen zelfs ietwat post-apocalyptische post-rock is heerlijk en zorgt ervoor dat band en publiek even in een eigen universum verkeren. Na dik een uur is het tijd voor ‘Retreat! Retreat!’, waar de MIDI eens te meer op haar grondvesten schudt. Maar de koek is nog niet op, want het viertal gaat lekker door. Wat een band, Wát. Een. Band.