Oscar & the wolf @ EKKO, Utrecht

Na een geweldig en vermakelijk optreden in de Charlie-tent op Lowlands ging het hard met de kaartjes. Oscar & the wolf, de Belgische electropopband uit België, werd snel een must-see onder muziek liefhebbend Nederland. Ook op deze zondagavond in Utrecht is de opkomst groot en het publiek divers. Wat hebben we er zin in, en wat is het weer tof.

De uitverkochte zaal in EKKO wordt gedomineerd door een gezellige sfeer. Het weekend is nog in volle gang, mensen staan met biertjes in de zaal gezellig te kletsen. Het lijkt bijna alsof we in een gezellig café staan. Maar dan wordt het podium overgenomen en gaan de lichtshow van start. Oscar & the wolf laat nog even op zich wachten en moet ruimte maken voor het voorprogramma.

Dit komt in de vorm van GOSTO. GOSTO is de liveband van duizendpoot Roel Vermeer. Als multi-instrumentalist, songwriter en producer maakt Roel GOSTO Vermeer intieme elektronische muziek waarvan je bijna in een soort trance komt. En dat lijkt ook precies de bedoeling te zijn. Op internet pleit de act ons naar plekken te brengen die we denken te kennen, maar eigenlijk nooit zijn geweest. De GOSTO-planeet zal voor veel mensen vanavond onbekend terrein zijn, maar we gaan met liefde mee op ontdekkingsreis. Vooral de single ‘Sold’ is erg prettig en dansbaar. Hierdoor, in combinatie met de hypnotiserende blonde krullen van Roel, is GOSTO een act om in de gaten te houden.

Na het succesvolle voorprogramma is het dan toch eindelijk tijd voor de act van de avond. Een aantal fans zijn niet te houden wanneer de band het podium opkomt en, met de inmiddels herkenbare elektrische geluiden, de ruimte vullen. De ster van de show komt daarna, onder luid applaus, op. Het gezicht van Oscar & the wolf is zanger Max Colombie, een excentriek figuur met de beste dance moves in de business. Vanaf het openingsnummer ‘Joaquim’ worden we meegenomen in een wereld van verslavende r&b-beats waar de stem van Colombie overheen zweeft. Een combinatie waar het publiek maar geen genoeg van krijgt.

Het optreden kent zeker geen dieptepunten, maar wordt wel gekenmerkt door nummers waar het publiek echt los op gaat. Twee daarvan zijn ‘Strange Entity’ en ‘Princes’. Die laatste wordt, door het enthousiasme van het publiek, uiteindelijk zelfs vaker gespeeld. Met de glitteroutfit en het hilarische kontschudden brengt de zanger de dansende menigte tot een hoogtepunt. Maar de band brengt niet alleen hun eigen nummers ten gehore. Een geweldige intermissie wordt gevuld met Fatman Scoop en Jenny from the block. Ook wordt er een cover gespeeld van GALA’s ‘Freed From Desire’. Op een rustige manier wordt het nummer omgetoverd tot een bijzonder geluid waar de stem van Colombie goed naar voren komt.

Het einde zit eraan te komen, maar toch komt het te vroeg. Dat vindt de rest van de zaal blijkbaar ook, aangezien de band niet van het podium af kan komen. Met een ‘hierna moeten we echt weg, we moeten nog naar huis!’ wordt ‘Princes’ ingezet. De perfecte afsluiting van de avond. Samen met de band schuifelt de menigte tevreden naar de uitgang, op naar een nieuwe week.