Opening Doornroosje Nijmegen

Na 44 jaar sloot hét poppodium van Nijmegen, Doornroosje, afgelopen juli haar deuren aan de Groenewoudseweg. Het oude schoolgebouw met de typerende graffiti en undergroundsfeer moest plaatsmaken voor een splinternieuwe, grotere poptempel op een centrale locatie. Jarenlange planning, organisatorische moeilijkheden en een guerrilla-concert later, opent het nieuwe Doornroosje eindelijk (na ongeveer tien jaar “verhuizen”) haar deuren aan het Stationsplein in Nijmegen. En dat moet natuurlijk gevierd worden met een grootse opening. De kaartverkoop startte slechts enkele dagen voor het openingsfeest, maar brak alle verkooprecords van Doornroosje tot nu toe. Eens kijken of de openingsavond ook de boeken in gaat.

Allereerst: het nieuwe gebouw. De indeling is als volgt: bij binnenkomst bevindt zich na de kassa links het café, door sommigen ook wel de foyer genoemd. Het café bestaat uit twee verdiepingen met zitplaatsen, een grote bar en een podium. Minstens zo sfeervol als het café in het oude Doornroosje. Verder bestaat het nieuwe gebouw, net als het vorige, uit twee popzalen: de Rode Zaal is de grootste van de twee, met plaats voor 1100 bezoekers. De Rode Zaal is een sfeervolle zaal van precies het juiste formaat. Er kunnen 800 mensen op de begane grond staan en 300 op het balkon, dat bestaat uit drie blauw verlichte “traptreden” om op te staan. De Paarse Zaal is de kleinste van de twee, met plaats voor 400 bezoekers, ongeveer even veel als de grote zaal van het oude complex. Deze zaal is uitermate geschikt voor de house- en technoavonden (Planet Rose, GiveItDub), met goede verlichting en een “underground”-sfeertje.

Vanaf 19:30 krijgt het publiek de kans om het gebouw te bewonderen. Er lijkt in het begin van de avond een oudere generatie bezoekers van de poptempel rond te lopen, te zien aan de chique kleding en de mannen in pak. Als directeur Toine Tax en burgemeester Hubert Bruls hun openingstoespraken houden, staat de Rode Zaal vol met de chique geklede oudere generatie. We zien beelden van 44 jaar herinneringen aan de Groenewoudseweg en de sfeer en geest van het oude complex wordt meegenomen in een fles, en als de avond officieel wordt afgetrapt, wordt de geest in het nieuwe complex uit de fles gelaten. We kunnen beginnen.

Als het programma om 20:30 begint met The Pax, mengt ook het jongere publiek zich ertussen. Het project dat ook wel “de voorloper van Go Back To The Zoo en De Staat” wordt genoemd, bestaande uit leden van deze twee bands, mag zich de eerste band noemen die officieel in het nieuwe Roosje speelt. De groepsleden van het inmiddels gestopte The Pax besloten nog één keer voor deze avond bij elkaar te komen en, zoals zanger Cas Hieltjes (GBTTZ) al sarcastisch roept; “hun grootste hits” te spelen. De teksten van de nummers waren grotendeels kwijt, dus wordt er vanavond op vocaal gebied een beetje geïmproviseerd met teksten van Go Back To The Zoo. Zo horen we ergens het refrein van ‘I’m The Night (See You Later)’ en wordt er door Hieltjes wat tussendoor gebrabbeld. The Pax sluit na een viertal nummers af met het hitje ‘Cappuccino’. Het publiek kijkt nog wat om zich heen, er gaat nog niemand helemaal los, maar het ijs is gebroken. Een uniek optreden voor een unieke openingsavond.

Al vrij snel staat de tweede band van de avond op het podium, namelijk de elfkoppige Amsterdamse Gallowstreet Brass Band, met hier en daar wat bekende koppies van Jungle By Night onder de bandleden. Dit is de muzikale opzweper voor een gemengd publiek van verschillende generaties, nu aanwezig in de zaal. Met een geluid dat veel raakvlakken heeft met dat van Jungle By Night zelf en hier en daar nog wat vleugjes Balkan, is het niet moeilijk om de massa in de Rode Zaal aan het dansen te krijgen. Alsof dat nog niet genoeg was, eindigt Gallowstreet met twee verrassende covers: ‘Show Me Love’ van Robin S en de klapper ‘Higher Ground’ van TNGHT. Het eerste échte feestje in het nieuwe Roosje is een feit.

Nog geen kwartier na afloop van Gallowstreet begint pianist Clemens van de Ven in de Rode Zaal aan een uniek optreden van een gelegenheidsbandje, bestaande uit leden van Automatic Sam en Shaking Godspeed. Liefhebbers van Louis Armstrong, Bob Dylan (Van de Ven klinkt bijna als Dylan himself!) en Seasick Steve kunnen hun geluk niet op bij dit optreden, want er wordt gejamd en gerockt met een flinke dosis blues, door de rijpe rokersstem van Van de Ven, met opvallend goed pianospel. Muzikaal is hij niet de enige die de show steelt, want Wout Kemkens, zanger/gitarist van Shaking Godspeed, jaagt een paar uitstekende gitaarsolo’s de zaal in. Kan de avond nog stuk?

Natuurlijk niet, De Staat gaat nog geen kwartier na de gelegenheidsband van Van de Ven een show van een uur geven. Op een speciale Nijmeegse avond als deze mag De Staat natuurlijk niet ontbreken als echte Nijmeegse trots. Er worden visuals meegebracht, Rocco’s claxon wordt op het podium geplaatst en de Rode Zaal staat inmiddels voor het eerst bomvol. Doornroosje heeft er zin in. De Staat ook. Dat is te zien. Frontman en Nijmegenaar in hart en nieren Torre Florim spreekt over de speciale avond en dat “bijna alle goede feestjes in Nijmegen door Doornroosje worden georganiseerd”. Het publiek geniet, gaat los op nummers als ‘Ah, I See’, ‘Sweatshop’ , ‘Down Town’ en onverwacht hoogtepunt van de set ‘Rooster-Man’.  Aan het einde van de set, tijdens ‘Old MacDonald Don’t Have No Farm No More’, duikt Torre een aantal minuten het publiek in om de zaal eens beter te bekijken. De Rode Zaal is in ieder geval al goedgekeurd door Torre en 1100 anderen bij een top-optreden van De Staat.

En dat geldt niet alleen voor de Rode Zaal. Na afloop van het feestje bij De Staat draait dj Gomes nog nét de laatste platen van zijn set en mag de avond afgesloten worden door Nijmegenaar Darko Esser back to back met de Belgische dj San Soda. De eerste Planet Rose in het nieuwe complex is een geslaagde aftrap van de wekelijkse nachtenlange feesten die zullen volgen.

Als Orgel Vreten en Boomshakalak Soundsystem in de Rode Zaal ook nog eens het dak eraf mogen spelen, mag wel gezegd worden dat Doornroosje zich geen betere openingsavond kon wensen voor het nieuwe complex. Jong en oud zijn verenigd in het publiek en op het podium, lokaal talent wisselt zich af met internationaal talent en het publiek is meer dan tevreden. Nog een extra cadeautje bij de feestvreugde vanavond zijn de gratis consumpties en tassen die Doornroosje uitdeelt. Bravo! De toon is gezet. Doornroosje heeft op haar nieuwe locatie minstens zo veel sfeer als het oude stekje. Dat er nog veel top-avonden mogen volgen.

1 Comment

Comments are closed.