Antemasque @ Melkweg, Amsterdam

Ga er maar aan staan: in januari 2013 kondigde The Mars Volta aan dat het een punt achter de band zette, vanwege ‘creatieve verschillen’ tussen bandleiders Omar Rodriguez-Lopez en Cedric Bixler Zavala. Na twaalf jaar en zes platen bestond de band, opgericht nadat Rodriguez-Lopez en Zavala At The Drive-In verlieten, niet meer.

Ruim een jaar later is het duo terug als Antemasque, met ex-The Mars Volta drummer David Elitch (Ook bekend van Killer Be Killed) en Red Hot Chili Peppers-bassist Flea (al doet laatstgenoemde enkel en alleen mee op het titelloze debuutalbum). In het kader van die plaat staan de heren in een ramvolle kleine zaal van de Amsterdamse Melkweg.

Een luid applaus klinkt er wanneer de heren het podium betreden, waarna Zavala het publiek toespreekt: “Bedankt, dit is onze toegift. Het volgende nummer is van het album waar we al twaalf jaar aan hebben gewerkt: Chinese Democracy.” De band lacht, het publiek lacht en het viertal knalt erin met opener ‘Hung’. De toon is gezet.

Ondanks dat het geluid de eerste twee nummers niet helemaal lekker staat, weet de band vanaf de allereerste seconde te overtuigen. Het viertal klinkt ontzettend strak en speelt allesbehalve plichtmatig. De sound van Antemasque hangt ‘ergens tussen At The Drive-In en The Mars Volta’, maar eigenlijk geef je de heren te weinig krediet met deze omschrijving. Het geheel is divers, verfrissend en imponerend.

De eerste helft van de show klinkt vrij puntig, met nummers als ‘In The Lurch’ en ‘4am’, terwijl de heren voor een ietwat luchtigere aanpak kiezen in de tweede helft van de set. Hier neemt Rodriguez-Lopez meer tijd en ruimte om zijn kwaliteiten als meestergitarist tentoon te stellen. Met meerdere minutenlange solo’s weet hij de aandacht voor zich te winnen, maar doordat de rest van de band zeer solide speelt is de hoofdrol vanavond voor het geheel en niet voor het individu. Juist dat maakt deze show zo goed. En het valt de heren te prijzen dat ze enkel eigen nummers spelen. Hulde.

1 Comment

Comments are closed.