Bear In Heaven @ Bitterzoet, Amsterdam

Het uit New York afkomstige Bear In Heaven gooide eerder dit jaar hoge ogen met vierde plaat Time Is Over One Day Old, waar het drietal het juk van voorganger (gaap!) I Love You, It’s Cool van zich afschudde. Het resultaat is een dijk van een plaat waar de band met stiltes, samples en verwachtingspatronen speelt. In het kader van deze plaat spelen de heren in de Amsterdamse Bitterzoet.

Het drietal trapt de set af met ‘Autumn’, niet geheel toevallig de opener én de eerste single van het eerder dit jaar uitgebrachte album. Gelijk valt op dat er live meer aandacht is voor het percussiewerk: nieuwbakken drummer Jason Nazary krijgt namelijk net meer vrijheid. In één vloeiende lijn gaat het nummer over in ‘You Do You’, één van de sterkste nummers van het in 2009 uitgebrachte prachtalbum Beast Rest Forth Mouth.

Natuurlijk staat het gros van de setlist in het teken van die nieuwe plaat, maar beide voorgangers komen er ook prima vanaf. Toch kunnen de nieuwe tracks op het meeste respons van het publiek rekenen en begint men bij de conga-klanken van ‘If I Were To Lie’ zelfs voorzichtig te dansen. Dit kan gerust bij de muziek van de band die in de loop der jaren de synthesizer steeds meer en meer naar de voorgrond heeft geschoven.

Het is daarom ook niet raar dat het op één hand te tellen is hoe vaak vocalist Jon Philpot gebruik maakt van een snaarinstrument (past precies op één hand: vijf keer).  De band speelt snaarstrak en weet de kwaliteit van de laatste plaat door te trekken naar deze livesetting. De kwaliteitsboog gaat naar mate het einde van de show in zicht komt omhoog, vandaar dat de hoogtepunten in dit gedeelte van de set te vinden zijn. Een sterke versie van ‘Lovesick Teenagers’, een heerlijk dromerige versie van ‘You Don’t Need The World’ en een langere en uitgebouwde versie van ‘Dissolve The Walls’. Wat een heerlijke show.