Benjamin Booker – Benjamin Booker

Benjamin Booker(Album – Konkurrent) Het debuutalbum van de 25-jarige Benjamin Booker is al weer eventjes uit. De recensies links en rechts liegen er niet om. Hier dan onze kijk op dit prachtige debuut van de jonge Amerikaan. Het album van Booker rammelt aan alle kanten en dat is in dit geval een positief iets. Want hoewel er eigenlijk bij de in New Orleans woonachtige Booker niets nieuws onder de zon is, klinkt het album door de imperfecties fris en energiek. De bluesy-punk met gitaarriffs die aan grootheden zoals Chuck Berry doen denken en met een stem waar je Ray Lamontagne in hoort resoneren word je vanaf het openingssalvo ‘Violent Shiver’ tot de slotakkoorden van ‘By The Evening’ als door een tornado meegevoerd.

Het self-titled album van Booker schakelt tussen blues, funk, garagerock en folk. De zanger-gitarist geeft de luisteraar weinig tijd om op adem te komen en raast in energiek tempo door de nummers heen. Maar ook op het wat tragere ‘I Thought I Heard You Screaming’, met een stem als door schuurpapier bewerkt, weet Booker indruk te maken.

Zoals gesteld is het niet bijster vernieuwend wat Booker doet. Een gitarist en een drummer, dan denk je toch al snel aan bands als The Black Keys en The White Stripes. Wellicht is het de energie van het eerste album maar Booker onderscheidt zichzelf door nog meer buiten de lijntjes te kleuren dan eerder genoemde. Het is minder gepolijst, bedacht, het album is verre van perfect en daarom juist zo fijn, omdat er tegenwoordig al zoveel tot in de puntjes uitgedachte albums uit komen. Daarnaast beschikt de Amerikaan over een uiterst prettige stem en ligt de bak herrie die hij produceert prima in het gehoor.

Het orgeltje dat steeds opduikt op de achtergrond, Booker die jammert als een Amerikaanse predikant, zachtjes neuriet over een akoestische gitaar, of een gierende gitaar probeert te overstemmen. We kunnen ons voorstellen dat het live allemaal nog net even wat intenser is.