Sun Rider – Fuzz Mountain

Sunrider

(Album – Eigen beheer) Soms komen bands helemaal uit het niks om je enorm te verrassen. Sun Rider is er zo eentje met hun debuutplaat Fuzz Mountain.

Opening ‘Heart of the Sun’ (de zon is logischerwijs hetgeen waar de plaat losjes om gecentreerd is) begint wat lafjes met wat gitaareffecten maar als de drums invallen moet je wel in een brace zitten wil je niet meegrooven. Zoals de albumtitel al verklapt maakt de band stoner rock met rauwe zang die soms sterk wordt aangevuld met loepzuivere bijval. Het geheel doet denken aan bands als Red Fang maar door de weldaad aan gitaartechnische hoogstandjes ook aan Queens of the Stone Age of tijdens de bluesy passages aan Orange Goblin, zonder natuurlijk ook maar als een van deze twee bands te klinken.

De band is niet in de genre-valkuil gevallen en heeft een relatief compact album opgenomen dat net boven de veertig minuten uitkomt. Slechts een van de zeven nummers duikt onder de vier minuten (het te gek openende ‘Sun Worshipper’) want over het algemeen neemt de band de tijd om hun gitaarexplosies op te bouwen alvorens met vlammende solo’s te eindigen. Ook verschillen de nummers onderling ook genoeg (zoals de blues invloeden in ‘High Priestess of the Moon’, de groove van ‘Road King’ of de ode aan Kyuss in het refrein van ‘Deep Space Blues’) zodat de verveling niet toeslaat.

Zoals het hoort brengt de band dit op plaat uit, in een oplage van 500 stuks. Als een groep van vijf daadkrachtige mannen dit al zonder label of wat dan ook weet te bewerkstelligen, wat zouden ze dan kunnen doen als Fuzz Mountain een succes wordt? Want dat zit er dik in met deze kwaliteit.