Lamb – Backspace Unwind

Lamb - Backspace Unwind (115x115)(Album -Butler Records/Bertus ) Lou Rhodes en Andy Barlow gaan al weer bijna twintig jaar mee, maar zijn als Lamb nog altijd actief in de muziekwereld. Het duo bracht drie jaar geleden het goed ontvangen album 5 uit, waar kalme melodieën af en toe uitgroeiden tot instrumentale uitspattingen, zoals in ‘Build a Fire’. Nu heeft Lamb met hun nieuwste album Backspace Unwind de rust opgezocht en weet ook hiermee te imponeren.

Al sinds de start van Lamb, combineren Rhodes en Barlow triphop en dancemuziek. Op Backspace Unwind is de rem er enigszins op gezet en leunt de band vooral op rustige beats en ingetogen elektronica. Toch weet het duo ook hiermee ook een sterke plaat neer te zetten. Luister bijvoorbeeld ‘We Fall In Love’, waarin de vervormde stem van Rhodes wordt afgewisseld met dreunende synthesizers en ijzige geluidseffecten. Een mooie instrumentale tegenstelling hiertoe is ‘As Satellites Go By’, waarin Rhodes door de piano wordt begeleid. Het nummer krijgt een gevoelige ondertoon, door de emotie in de zang en de tempowisselingen van de piano, waardoor je als luisteraar wordt meegenomen in de muziek. Ook in ‘What Makes Us Human’ en ‘Doves and Ravens’ word je als luisteraar gegrepen door de duistere tonen, indringende electronica en de vervormde zang.

De dance-invloeden komen terug in titelnummer ‘Backspace Unwind’ en ‘Seven Sails’, waarin het tempo omhoog gaat en wat een fijne afwisseling geeft in het overwegend rustige album. Backspace Unwind zit wat dat betreft ook goed in elkaar en als luisteraar hoef je je niet te vervelen. Hiermee maakt Lamb dus duidelijk dat ze na twintig jaar nog steeds een stevige plek in de muziekwereld hebben verdiend.