Damien Rice @ Koninklijk Theater Carré, Amsterdam

De lijn tussen verdriet en muziek is maar dun. We kennen Damien Rice van zijn hartbrekende singer-songwriterballads, maar ook van zijn meer uptempo gitaarsongs. Vorig jaar stond hij opgewekt op het hoofdpodium van Best Kept Secret Festival, vanavond staat hij ingetogen en geconcentreerd op de planken van het prachtige Carré. De pijn en het verdriet van jaren terug heeft Rice nog steeds te pakken. Hij is er een meester in om dit over te brengen op het publiek. We voelen twee uur lang met hem mee tijdens een diverse set van zowel oude tranentrekkers als bijzonder nieuw werk.

Het razendsnel uitverkochte Carré is de perfecte locatie voor deze Ierse singer-songwriter: de zaal is klein, intiem en het geluid is er ontzettend goed. De laatste jaren heeft Rice alleen maar shows gedaan in grote, sfeerloze hallen (2007, HMH) of op grote podia op festivals (2013, BKS festival), dus Carré was een aangename verrassing. Helemaal wanneer je je bedenkt hoeveel mensen die er graag bij wilden zijn naast een ticket grepen. Voor het geld lijkt hij het dus niet per se te doen, want hij had prima een veel grotere locatie binnen no time kunnen uitverkopen voor dezelfde prijs.

Damien Rice is een man van weinig woorden. Hij komt op met slechts één gitaar en zonder een introductie zet hij de dromerige tonen van ‘Delicate’ in. Vanaf dit eerste nummer is de toon gezet: met soms minimale geluiden en daarna juist een muur van kwalitatieve herrie kan het niet anders dan een bijzondere avond worden. De singer-songwriter lijkt geconcentreerder dan ooit en speelt de nummers snel achter elkaar, waardoor sommigen letterlijk in elkaar overvloeien. ‘Elephant’ na ‘9 Crimes’ werkt perfect: de pijn in Damiens breekbare stem bij het slot van ‘Elephant’ (“But you can’t make me happy, quite as good as me.. well, you know that’s a lie”) is duidelijk hoorbaar. Tweeluik ‘Eskimo’ en ‘Volcano’ is één van de vele hoogtepunten van de avond, vooral omdat Damien zijn gitaar unplugged en op het randje van het podium in het donker gaat staan om het eerstgenoemde nummer zonder microfoon ten gehore te brengen. Kippenvel was er al een beetje, door onder andere een intense versie van ‘Insane’ en een verrassend ‘I Don’t Want To Change You’, maar na deze prachtige vertolking van ‘Eskimo’ zit het kippenvel letterlijk over het hele lichaam.

Waar Damien vorig jaar jolige verhalen vertelde over diverse gebeurtenissen houdt hij vanavond zijn avonturen voor zich. Een “hallo” had er op zich wel af gemogen, maar doordat hij niets tussendoor vertelt, is er wel meer ruimte voor extra songs. De playlist liegt er dan ook niet om: negentien parels van liedjes in een kleine twee uur, stuk voor stuk vol emotie uitgevoerd. Niet alleen het oude werk slaat aan, ook nummers van zijn nieuwe plaat (die 31 oktober uitkomt) laten het overrompelde publiek compleet zwijgen. Tijdens de eerste track van de toegift komen de twee dames van het Ijslandse My Bubba & Mi, het voorprogramma, het podium op. Een van de heftigste nummers uit zijn werk, ‘I Remember’, wordt ingezet. Natuurlijk zijn de stemmen van deze vrouwen anders dan de stem van Lisa Hannigan, die een deel van de track op het studioalbum heeft ingezongen, en natuurlijk krijg je daardoor een ander gevoel bij het nummer, maar is dit slecht? Nee. De vocals van My Bubba & Mi passen prima bij de karakteristieke stem van Damien, ze hebben allen een soort breekbaarheid wat er goed bij past.

Alle verrassingen en hoogtepunten zijn nu wel geweest, zou je denken. Want ondanks dat er amper interactie met het publiek is, is het van het begin tot het eind een adembenemende show geweest. Een nieuwe song als laatst en met een reden. Voor ‘Trusty & True’ heeft Damien namelijk het Utrechtse DeKoor ingeschakeld, het koor dat eerder dit jaar bij The Rolling Stones op Pinkpop mocht zingen. Ze doemen op uit het niets en lijken hierdoor letterlijk uit de hemel gevallen te zijn. De zachte engelenzang is een absolute toevoeging aan deze afsluiter. Wat een optreden, wat een locatie en wat een avond.

2 Comments

Comments are closed.