Thomas Azier @ Maassilo, Rotterdam

Thomas Azier maakte dit jaar met Hylas één van de beste popplaten van Nederlandse bodem. Dit weekeinde  kwam hij deze plaat weer eens ten gehore brengen in wat grotere zalen in Nederland. In Rotterdam werd hij door Rotown direct in de grotere Maassilo geprogrammeerd, een zaal met een maximale capaciteit van zo’n 1250 mensen.

Al is de zaal vanavond niet uitverkocht, het is wel duidelijk dat de capaciteit van het kleine Rotown wordt overtroffen. Thomas Azier heeft sinds zijn bescheiden doorbraak vorig jaar een kleine groep trouwe fans voor zich gewonnen die hem vanavond vol enthousiasme ontvangen. Niet onverdiend, want nummers als ‘Angelene’, ‘Red Eyes’, ‘Ghostcity’ en ‘Verwandlung’ zijn waanzinnig goed. Toch weet de zanger de overtuigende kracht in zijn muziek niet altijd live over te brengen.

Azier beheerst het podium als een geboren popster, en vermaakt het publiek met bescheiden danspasjes en opzwepende gebaren. Dit enthousiasme is mooi om te zien, maar wil nog al eens van de muziek afleiden. Dat niet alleen, het lijkt soms te moeten verhullen dat de zanger zijn noten niet altijd haalt. Dit is het duidelijkst bij single ‘Red Eyes’, waar het hoge refrein bij lange na niet wordt gehaald. Ook de instrumentatie die Azier samen met producer Robin Hunt ten gehore brengt, is niet altijd helemaal zuiver. Naarmate het optreden vordert laten de twee toch wat steken vallen, wat ontzettend jammer is aangezien de twee bij eerdere optredens hebben laten horen ontzettend strak en zuiver te kunnen spelen.

Vanavond is dit niet altijd het geval, maar wat nog maar eens wordt onderstreept is dat Thomas Azier een artiest is zoals we er niet nog een in ons land hebben rondlopen. De man heeft jarenlang gewerkt aan zijn debuutplaat, en dat is duidelijk te horen. Bovendien is hij een geweldige verschijning op het podium, al heeft hij vanavond niet alles kunnen laten horen wat hij in zich heeft. Niet erg, we gaan hopelijk nog een heleboel van de zanger horen en als dat zo goed is als zijn debuutplaat, zal hij makkelijk de grootste zalen van ons land vol kunnen krijgen – hij hoort er thuis.