Morrissey @ TivoliVredenburg, Utrecht

Morrissey bracht deze zomer World Peace Is None Of Your Business uit, zijn tiende album, en zat prompt weer zonder label. De principiële ruziezoeker kondigde gelukkig wel een Europese tour aan met een datum in het verbouwde TivoliVredenburg. De Grote Zaal was natuurlijk binnen mum van tijd uitverkocht voor Moz. Om 19:15 staat er al een lange rij adepten voor Vredenburg en de tijd voordat de openingsfilm start staat bol van spanning.

Geen voorprogramma dus maar we komen via een half uur durende montage van muziek en beelden in de juiste sfeer. Morrissey eert op deze manier zijn invloeden als The Ramones en The New York Dolls. Helaas is het geluidsniveau als er gesproken wordt niet heel goed afgesteld dus sommige fragmenten zijn moeilijk te duiden.

Dat maakt allemaal niet uit als de band begint met The Smiths’ ‘The Queen is Dead’. Morrissey heeft een uitstekende backingband om zich heen verzameld die vanavond op volle kracht staat te vlammen. Soms zijn de nieuwe nummers iets te overdadig qua arrangementen, wat ten koste gaat van de stem van Morrissey maar aan de andere kant past dat wel bij de richting die hij deze eeuw is ingeslagen. De setlist vanavond bevat driekwart van de nummers van het nieuwe album World Peace is None of Your Business en dat is iets teveel van het goede. Gelukkig komen er ook genoeg andere hits (‘Suedehead’, ‘Everyday is Like Sunday’ of Smiths-werk als ‘Meat is Murder’ met de bekende montage en ‘Asleep’ voorbij) en minder bekende lievelingen als ‘Speedway’ en ‘Trouble Loves Me’ voorbij om iedereen ruim negentig minuten bij de les te houden. We eten allemaal uit de hand van de grote held van vanavond en vooraan drukt men elkaar plat om zijn hand aan te raken. Als hij dan op de laatste tonen van zijn eerste hit uit 1988 ook nog zijn overhemd het publiek inwerpt is de chaos compleet.

Setlist:

 • The Queen Is Dead
 • Suedehead
 • Speedway
 • Kiss Me a Lot
 • Certain People I Know
 • I’m Throwing My Arms Around Paris
 • Istanbul
 • World Peace Is None of Your Business
 • Staircase at the University
 • One of Our Own
 • Trouble Loves Me
 • The Bullfighter Dies
 • Neal Cassady Drops Dead
 • Meat Is Murder
 • Yes, I Am Blind
 • Kick the Bride Down the Aisle
 • I’m Not a Man

Encore:

 • Asleep
 • Everyday Is Like Sunday