The Sedan Vault @ 013, Tilburg

Het komt niet vaak voor dat een betaalde show, waar je aanvankelijk een kaartje voor moet kopen, wordt omgezet naar een gratis show. Bij Belgische experimentele rockband The Sedan Vault is dat deze avond wel het geval. Er zijn helaas niet genoeg kaarten verkocht. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en de heren willen zo graag optreden, dat ze bereid zijn dit ook vrijwillig te doen. Met als gevolg: een volle zaal. Of dit nu ligt aan de gierigheid van ons Nederlanders of het feit dat deze Belgen muzikaal gezien net iets verder zijn dan wij? Wie zal het zeggen.

Er is geen voorprogramma en ze beginnen een half uur later dan gepland, maar dat zijn allemaal bijzaken. Om negen uur beklimmen de gebroeders Meeuwis het Stage01-podium in 013 en beginnen direct te spelen. En hoe. Ze knallen er meteen goed in met hun nieuwe single ‘Ghost Rider’, een cover van jaren zeventig-electro/protopunkduo Suicide.

Deze knallende opening wordt, in rap tempo, gevolgd door een mix van het gehele nieuwe album Minutes to Midnight, afgewisseld met een aantal nummers van twee voorgaande albums. Er wordt weinig gepraat met het publiek of zelfs maar gezegd hoe het volgende nummer heet. Het is soms net of je naar een live-cd staat te luisteren. Wat ook opvalt is dat het geluid tijdens deze show heel raar afgesteld staat.  Bij sommige nummers staat het geluid van de microfoon zo zacht dat de zang bijna helemaal wegvalt tegen de muur van geluid die wordt geproduceerd door drummer Frederik en toetsenist Marius. Jammer is dat wel, want als er naar cd’s van The Sedan Vault wordt geluisterd, komt men er al gauw achter dat de zanger een aangename stem heeft om naar te luisteren.

Ze zijn bijna aangekomen aan het laatste nummer van de set, wanneer zanger Rutger van het podium springt. Hij baant zich een weg naar de bar, klimt daar bovenop, tapt ondertussen nog even snel een biertje voor zichzelf en maakt de rest van het optreden af bovenop de bar. Er mag dan wel weinig interactie zijn met het publiek, maar het optreden van de band is zo vurig en zo energiek, dat interactie bijna overbodig lijkt.

Om iets over tien komt er een einde aan dit bijzondere optreden. De bandleden lopen zichtbaar voldaan van het podium en nemen met een glimlach plaats achter de merchandise-stand. Het publiek blijft voor het grootste gedeelte nog even hangen, maakt een praatje met de band en koopt meteen hun nieuwe album. En gelijk hebben ze. Het is een geslaagd optreden en hopelijk zullen we nog veel van deze zuiderburen horen.