De Eerste De Beste – Juist

Door Inge Gruijters 4 november 2014 Reacties staat uit voor De Eerste De Beste – Juist

De Eerste De Beste EP Juist(EP – Eigen beheer) Dit muzikale gezelschap gaat al een tijdje mee, maar pas sinds januari 2014 onder de naam De Eerste De Beste. Als The Sidekicks speelden de heren uit het Brabantse Oss al in het voorprogramma van onder andere The Undertones en Kensington en schopten ze het tot de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland. Maar het roer ging om: van Engelstalige psychedelische rock werd de overstap gemaakt naar vrolijke indierock in het Nederlands. En dat was een juiste beslissing: de muziek klinkt frisser, origineler en de teksten en de stem van zanger Joost Ariëns komen beter tot hun recht. Ze produceerden hun nieuwe EP Juist samen met Jurriaan Sielcken (Herman van Veen, Jett Rebel) en met deze plaat wil de band zich (opnieuw) vestigen in het Nederlandse muzieklandschap.

In vijf tracks herkennen we een soort muzikale ontmoeting tussen Vampire Weekend en Franz Ferdinand versus Doe Maar en ZZ en de Maskers. Britpop meets Nederpop, dus. De EP opent met single ‘Vandaag’ (check ook het geinige clipje). “Vandaag voel ik rust en onrust op hetzelfde moment”; een vrolijke Doe Maaresque track over de herkenbare hectiek in het leven.

Persoonlijke struggles, onrust en onzekerheid zijn thema’s die vaker terugkomen op de plaat, maar het leidt nooit tot zware nummers. Integendeel zelfs; de lekkere basloopjes, aanstekelijke gitaarriffs en catchy blazers zorgen juist voor een heel vrolijke sound. Teksten als “ik wil blijven stralen, zolang de zon me ertoe laat” helpen natuurlijk ook, samen met het zachte Brabantse accent van Ariëns. In ‘De Koude Kermis’ wordt de vrolijkheid even opzij geschoven voor wat meer onheilspellende deuntjes; “de roze olifant, de oude pater lacht, er lijkt niets aan de hand, maar de koude kermis wacht”. De teksten van De Eerste De Beste spelen op een creatieve manier met de Nederlandse taal en ze zijn niet altijd even begrijpelijk, maar dat is een van de grootste charmes van deze plaat. Deze vijf nummers smaken naar meer.

Je kunt geen reactie achterlaten.