This Will Destroy You – Another Language

thiswildestroyyouROARDe derde plaat van het Texaanse postrock-collectief This Will Destroy You heet Another Language en eigenlijk past de titel wel bij dit viertal. De heren spreken namelijk een heel andere taal in vergelijking met het gros van de andere postrock-acts: in plaats van elektronische invloeden laten de heren zich vooral inspireren door doom-metal en shoegaze, waardoor ze hun muziek zelf labellen als ‘doomgaze’.

De sound op Another Language is voornamelijk traag, meeslepend en dromerig te noemen, waar cleane gitaarpartijen hand in hand gaat met messcherpe uitbarstingen. Opener ‘New Topia’ is zo’n nummer: tot halverwege het nummer horen we rustige gitaarpartijen en slechts af en toe wat percussie. Totdat de heren het gaspedaal intrappen en zich bedienen van een gigantische geluids-eruptie. Wollige, luide shoegaze gitaarlijnen en bombastische drumpatronen nemen het vanaf hier over.

Het is een prima recept, wat het viertal met verve en afwisseling uitvoert. De eerste helft van de plaat bestaat uit nummers van dit recept: rustig beginnen, waarna de band flink schakelt en overstapt op het bombastische. Beste uitvoeringen hiervan zijn ‘War Prayer’, waar de uithalen gigantische zijn, en ‘Serpent Mouth’, waar men rustig en hard meerdere malen afwisselt en de laatste uithaal aanvult met heerlijk dromerige pianopartijen.

De tweede helft van de plaat is echter andere koek. ‘The Puritan’, ‘Mother Opiate’ en ‘God’s Teeth’ zijn traag voortkabbelende nummers, die vrijwel alleen uit pianotonen en gitaareffecten bestaan en werken vooral als een soort stilte na de storm. Een stilte die de voorgaande storm vrijwel doet verbleken, helaas. Nee, dan liever een nummer als ‘Invitation’, waar speels marcherende drums, dromerige pianoklanken en warme gitaartonen de boventoon voeren.

Waar dus de eerste helft van Another Language behoorlijk fantastisch klinkt, smelt dit gevoel als sneeuw voor de zon op de tweede helft van de plaat. Het is alsof deze tweede helft een deken over de eerste helft gooit, alsof de band deze helft wil maskeren. Door de lege klanken van de latere songs op deze plaat gaat hij ook zo voorbij. Het is daardoor wellicht ook niet helemaal eerlijk om een goed oordeel te geven over dit derde studioalbum van This Will Destroy You: omdat de eerste helft zoveel beter is kan je moeilijk het als een geheel zien. Maar over de hele voelt de plaat aan als de personificatie van de zesjescultuur, dus dan kan je Another Language eigenlijk ook maar één cijfer geven.