Breton @ EKKO, Utrecht

Aan het begin van dit jaar bracht de Britse band Breton hun tweede studioalbum War Room Stories uit. In februari mocht Paradiso al proeven van de nieuwe nummers en afgelopen juni was het de beurt aan Best Kept Secret, nu in november zijn de mannen opnieuw in ons land. De eerste show van deze reeks vindt plaats in EKKO in Utrecht, waar het bij aanvang al gezellig druk is.

De indie rock van het vijftal heeft veel elektronische invloeden en weet live vanaf het begin te boeien. Naast nummers van War Room Stories krijgen we ook ouder materiaal van het in 2012 uitgebrachte Other People’s Problems te horen. Daarbij zijn het vooral de uptempo hitjes zoals ‘Envy’, ‘Titan’, ‘Edward The Confessor’ en ‘Got Well Soon’ die op de meeste bijval kunnen rekenen. De handjes gaan regelmatig op elkaar en dat is compleet verdiend.

Om het publiek mee te krijgen houdt frontman Romman Rappak de microfoon regelmatig richting de zaal met een gebaar dat om applaus vraagt. Dat werkt maar is eigenlijk niet nodig: de kwaliteit van de band dwingt het gejoel en geklap al vanzelf af. De afwisseling tussen elektronisch georiënteerde liedjes en meer op rock leunend werk is prettig en zorgt dat de set geen dode momenten kent. Breton houdt de vaart er lekker in en werkt de setlist in een vlot tempo af.

Voor je er erg in hebt is er al een uur verstreken, waarna de band met een spetterend slot en toegift afsluit. Vol adrenaline en napratend over hoe tof het optreden was verkassen de heren naar het rookhok om de zaal tevreden achter te laten. Het is de vraag of Breton na deze tour nog in intieme zaaltjes te zien zal zijn, want vanavond hebben de Britten bewezen een groter publiek te verdienen. Dan hoeven ze hun eigen merchandise ook niet meer aan.