Lagwagon – Hang

lagwagon(Album – Fat Wreck Chords) Wie had ooit halverwege de jaren negentig gedacht dat Lagwagon de beste band op het Fat Wreck-label zou worden? Met het eerste album sinds Resolve uit 2005 maakt de band de voorgaande middelmatige EP helemaal goed, Hang is samen met Transgender Dysphoria Blues het beste dat er dit jaar op punkgebied uit is gekomen.

De dubbele opener is perfect gekozen, ‘Burden of Proof’ is kort en akoestisch terwijl ‘Reign’ vurige punkrock is waarbij de band bewijst enorm vaardige muzikanten te bevatten. De metal-invloeden waren altijd al duidelijk, maar op dit album klinkt de band bijna beter dan ooit. De single ‘Cog in the Machine’ deed men wat vrezen voor een te grote wisseling in geluid maar de veertig minuten durende plaat bevat ook genoeg skatepunkmomenten (‘Poison the Well’ of ‘Drag’ bijvoorbeeld).

Lagwagon is weer helemaal terug en voor iedereen die vreesde voor een onfortuinlijke afgang door het succes van Joey Cape’s solowerk, I Think My Older Brother Used to Listen to Lagwagon en de matige shows van een paar jaar terug hoeft maar vijf minuten van Hang te luisteren om te weten dat die vrees ongegrond was.