Ásgeir – In The Silence – The Deluxe Limited Edition

Ásgeir - In The Silence - The Deluxe limited edition (115x115)(Album – One Little Indian Records/Rough Trade) We zagen Ásgeir Trausti Einarsson in september al in een uitverkocht Paradiso, waar de jonge IJslander met veel succes zijn muzikale talent met het publiek deelde. Het was een avond waarin de originele IJslandse nummers werden afgewisseld met de vertaalde Engelse nummers. Want hoewel Ásgeir zijn debuutalbum in 2012 al in zijn thuisland uitbracht (Dýrð í dauðaþögn), maakte hij in samenwerking met John Grant een Engelstalige versie (In The Silence), om zo de wereld te kunnen veroveren met de meer toegankelijke nummers. Voor de liefhebber zijn de twee versies nu samengebracht in een deluxe versie van het album, tezamen met een cd vol bonustracks. Veel luisterplezier dus.

Het recenseren van drie cd’s is zo makkelijk nog niet. Aangezien de Engelstalige en de IJslandse versie vrijwel alleen verschillen qua taal, maakt dit een vergelijking tussen deze twee schijfjes onvermijdelijk. En waarschijnlijk gaat je voorkeur hierbij uit naar de versie die je als eerste hebt gehoord, wat bij ondergetekende de IJslandse versie is. De charme van Dýrð í dauðaþögn is namelijk juist dat de teksten onverstaanbaar zijn, waardoor dit ook niet kan afleiden van het geluid en de sfeer van de muziek. De zang van Ásgeir wordt hierbij als het ware een extra instrument. Daarnaast passen deze IJslandse klanken perfect bij de ingetogen composities. Ook de hoge noten die Ásgeir hierbij haalt worden benadrukt door de zang in zijn moedertaal.

In het Engels is dit toch anders. Vergelijk bijvoorbeeld ‘Dýrð í dauðaþögn’ en zijn Engelstalige versie ‘In The Silence’, waarbij de Engelstalige versie het gewoonweg niet haalt bij het origineel. Ásgeirs stem komt simpelweg beter uit in zijn moedertaal, en dit is bij alle vertaalde nummers het geval. Dat terzijde, zijn beide cd’s wel erg prettig om naar te luisteren. De opbouw zit goed in elkaar, met uptempo en downtempo nummers die elkaar afwisselen en aanvullen. Hierdoor blijf je als luisteraar geboeid.

De derde schijf is er zoals gezegd eentje met bonustracks en die is erg prettig. De cd bevat vijftien Engelstalige en IJslandse nummers, waarvan een aantal nieuwe, een aantal remixes en een aantal akoestische versies. Doordat deze Engelstalige nummers niet vergeleken kunnen worden met een origineel, is dit heel anders luisteren. Opeens klinkt het wel mooi, zoals in ‘Dreaming’ en ‘Heart Shaped Box’, waarin Ásgeir wordt begeleid door een piano en waarbij hij voor het eerst echt emotie in de Engelse tekst weet te leggen. Tweede nummer ‘Ocean’ doet zowaar denken aan James Blake, door Ásgeirs hoge zang, de dreunende bass, de ingetogen instrumentatie en toegevoegde elektronica.

Al met al is deze deluxe editie van In The Silence een geslaagd project. Met name het originele album Dýrð í dauðaþögn en de bonustracks weten goed aan te slaan. De Engelstalige versie van Dýrð í dauðaþögn moet je liggen, dat is waarschijnlijk meer een kwestie van smaak dan van kwaliteit, want Ásgeir heeft laten horen dat hij een waar artiest is.