Caribou – Our Love

(Album – Merge / Konkurrent) Na eerder dit jaar indruk gemaakt te hebben op onder meer Best Kept Secret en Pitch, lijkt Caribou in Nederland populairder dan ooit tevoren. Vier jaar na doorbraakplaat Swim (2010) is de groep rondom dertiger Dan Snaith terug met een vierde studioplaat als Caribou, simpelweg Our Love gedoopt. Niet dat Snaith daadwerkelijk vier jaar stil heeft gezeten. In 2012 mocht zijn groep mee als voorprogramma tijdens de grote wereldtournee van Radiohead en bracht Snaith een meer dan prima album uit met zijproject Daphni.

Toch was er genoeg ruimte voor zelfontplooiing, zo blijkt al snel na het beluisteren van Our Love. Opener ‘Can’t Do Without You’ is meteen een inkopper. De breed uitgemeten single mocht dan geen echte radiohit heten, deze zomer kon je moeilijk om het nummer heen. Het werd de onofficiële soundtrack van de festivalzomer en haast elke zichzelf respecterende dj had de plaat wel in de koffer zitten. En terecht. Deze merkwaardige stamper, met veel repetitieve vocalen, is Caribou in optima forma. Organisch en erg van deze tijd.

Maar er is meer. Ook het onderkoelde ‘Silver’, ‘All I Ever Need’ en ‘Our Love’ zijn tracks van wereldniveau. Even smooth en dansbaar als spannend. Opvallend is de Snaith beter is gaan zingen. Zijn voorheen wat dun aanvoelende vocalen krijgen steeds meer een eigen karakter en zijn inmiddels tamelijk onderscheidend te noemen. Al moet gezegd worden dat Jessy Lanza’s zang in ‘Second Chance’ nog beter in het gehoor ligt.

Kant A gaat erin als zoete koek, terwijl kant B wat minder tot de verbeelding spreekt. Toch is Caribou ook de moeite waard als hij wat nadrukkelijker de grenzen opzoekt of juist wat vaart mindert. Zo zijn het exotische ‘Mars’, het korte sfeerstuk ‘Julia Brightly’ en het schitterende slotnummer ‘Your Love Will Set You Free’ – waarin flarden van de opener terug komen – goed te pruimen. Our Love is op dit moment het absolute hoogtepunt in de discografie van Snaith. Als deze lijn wordt doorgetrokken kan daar zomaar nog eens een moderne klassieker uit de koker van Caribou komen. Our Love komt alvast dicht in de buurt.