Crossing Border 2014: Tiplijst

Het einde van het jaar is weer in zicht en dat betekent de aftrap van het indoor festivalseizoen. Voor ons begint dat traditiegetrouw met het Haagse muziek- en literatuurfestival Crossing Border dat aanstaand weekend plaatsvindt. Voor diegenen die een kaartje in het bezit hebben: prijst u gelukkig! Het festival is namelijk, op een paar dagkaarten voor de zaterdag na, helemaal uitverkocht. Wat valt er zoal te ontdekken? Hier een paar tips voor de, zo vinden wij, niet te missen bands.

De vrijdag

Uiteraard zijn er altijd een paar namen waar je niet omheen kunt in een tiplijst, simpelweg omdat desbetreffende bands heel erg goed zijn. Voor de eerste avond zijn dat Jeff Tweedy en Magnus. Zo’n tiplijst wordt alleen pas echt interessant wanneer ook de bands die bij het grote publiek wat minder bekend zijn genoemd worden. Die volgen dus hier. Op vrijdag beginnen we met een keuze tussen de indie pop van Beginners, waarvan de zangeres ook onder andere de viool hanteerde bij Awkward I, en banjo’s en baarden, ofwel het uit Minnesota afkomstige Trampled By Turtles. Hun laatste album Wild Animals werd geproduceerd door Low’s frontman Alan Sparkhawk en is een waar pareltje. De volgende op ons lijstje is de Australische Courtney Barnett. Wij hebben hoge verwachtingen van dit optreden, want de laidback liedjes van de zangeres hebben al de nodige draaibeurten gemaakt op de cd-speler en we zijn benieuwd of ze live dezelfde sfeer weet op te roepen. Het intussen bekende Iron & Wine slaan wij hier graag voor over.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/106732111″ comments=”true” auto_play=”false” color=”ff7700″ width=”100%” height=”81″]

Tijd voor een tripje terug in de tijd dan, en wel met Vasti Bunyan. Deze dame werd ooit onthaald als de nieuwe Marianne Faithfull maar raakte na één succesvol album in de vergetelheid. De zangeres heeft nog wat albums uitgebracht welke nooit echt aansloegen, maar haar laatste album Heartleap wordt echter weer goed ontvangen. Hierop klinkt ze op wonderbaarlijke wijze nog altijd als een jonge Joni Mitchell. Als afsluiter valt er nog genoeg te kiezen: wordt het de eerder genoemde Jeff Tweedy of Magnus, of toch de wat deprimerende muziek van de band met een van een prachtig donkerbruin stemgeluid voorziene zanger, Low Roar? Wij zijn er nog niet helemaal uit.

De zaterdag

Ook voor de zaterdag zijn er een paar niet te missen namen, waarbij vooral te denken valt aan Thurston Moore, opperhoofd van het ter zielen zijnde Sonic Youth. Het eerste uur lopen we nog gewoon wat rond, in de hoop ergens te blijven plakken. Te laat willen we in ieder geval niet zijn voor Mirel Wagner, want als je het dan hebt over “de krenten uit de pap”: dit is er eentje. In onze recensie van het album When The Cellar Children See The Light Of Day schreven we het al: deze zangeres is een niet te missen artieste. De Finse singer-songwriter maakt prachtige kabbelmuziek ter ondersteuning van donkere, vaak zelfs sinistere teksten, en heeft een stem waar je U tegen zegt.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/149548426″ comments=”true” auto_play=”false” color=”ff7700″ width=”100%” height=”81″]

Ook Sharon Van Etten zetten we met plezier op ons lijstje. Dry the River zal op ditzelfde tijdstip waarschijnlijk weer solide werk leveren in de andere grote zaal van het festival , maar in de mooie Royal zal het echt gaan gebeuren. Eerder zagen wij Van Etten al in het kleine Bitterzoet, maar haar laatste plaat, Are We There, zal haar ongetwijfeld een nieuwe schare fans hebben opgeleverd. De breekbare en vaak zelf-reflectieve teksten zullen er voor zorgen dat bezoekers wat dieper in de stoelen wegkruipen. Zakdoeken mee dus.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/145352751″ comments=”true” auto_play=”false” color=”ff7700″ width=”100%” height=”81″]

Afsluiten doen wij natuurlijk bij de eerder genoemde Thurston Moore, om daarna misschien nog een stukje van Horse Thief mee te pakken. Bovenin de Schouwburg zal de folky psych pop van deze jonge Amerikanen nog best eens prima uit kunnen pakken.

Crossing Border vindt plaats van 13 t/m 16 november in de binnenstad van Den Haag, met festivalavonden op vrijdag 14 en zaterdag 15 november. Meer informatie en blokkenschema’s: zie website.