Nightcrawler

Door Dave Coenen 12 november 2014 Reacties staat uit voor Nightcrawler

(Buena Vista International Films) Nightcrawler, een waanzinnig gehypete film op de sociale netwerken, ging afgelopen week in première. De film vertelt het verhaal van Louis Bloom (Jake Gyllenhaal), een werkloze inwoner van Los Angeles. Zijn inkomen haalt hij uit het stelen en verpatsen van koper of het beroven van onschuldigen. Per toeval komt hij op weg naar huis langs een ongeval: een gecrashte auto staat in brand en een bewusteloze vrouw moet uit de auto gered worden. Voor Louis is dit niet het meest interessante aan het hele voorval: hij is vooral geboeid door de fanatieke freelance misdaadjournalisten die met hun lens zo dicht mogelijk bij het ongeval proberen te komen om het beste shot op locatie te kunnen filmen. Op dat moment besluit Louis met alles wat hij heeft misdaadjournalist te worden, een nightcrawler in Los Angeles. Louis is vastbesloten de beste te worden, en hier heeft hij dan ook veel voor over. Misschien wel teveel.

Als Nightcrawler in een genre geplaatst zou moeten worden, lijkt de film op het eerste gezicht binnen drama, misdaad of actie te passen, maar misschien is satire een alomvattender woord: de film laat niet alleen het kader dat Louis met zijn camera kiest zien, maar legt zelf ook een kader om sensatietelevisie, keiharde ambities en de ondernemerscultuur. Een connotatie zou kunnen zijn dat Nightcrawler te excessief, cliché of overdreven is op bepaalde punten, of dat plot points uit de lucht blijven vallen: het tegendeel is waar. Juist door de benadrukking van eerdergenoemde thema’s drukt Gilroy de kijker met de neus op de feiten en wordt de kijker tevens getrakteerd op een kijk in de ziel van iemand die zijn ambities op een ongezonde manier op nummer één plaatst.

Alhoewel er parallellen zijn (een sportwagen, nachtelijke autoritten) met Drive, lijkt Nightcrawler nergens écht op de filmhuishit uit 2011 of welke andere duistere L.A.- of Miami-nachtfilm dan ook. Dat is een groot pluspunt. Jake Gyllenhaal (ja het is hem echt, maar dan wel zonder baard) bewijst wederom een aanwinst voor de acteerwereld te zijn en zijn gevoel voor het kiezen van rollen kent de afgelopen jaren (wederom) een piek. Nightcrawler is een bijna perfecte originele popcornfilm én een uitstekend regiedebuut van scenarioschrijver Dan Gilroy.

Nightcrawler draait nu in de meeste bioscopen. 

Je kunt geen reactie achterlaten.