Electric Youth – Innerworld

Electric YouthInnerworld is het eerste album dat het Canadese synth-popduo Electric Youth uitbrengt. Eerder werd de single, waarop ze samenwerkte met de electro-muzikant College (ofwel David Grellier), ‘A Real Hero’ gebruikt voor de film Drive (2011). Het nummer klinkt groots, bombastisch en tikt alle boksen aan op de hitmeter. Lastig dus om na zo’n succes met een eerste album op de proppen te komen, zeker één die net zo succesvol is. Electric Youth gaf zichzelf ruim de tijd om te poetsen en schaven en bracht onlangs hun debuut uit.

Om met het goede nieuws te beginnen, Electric Youth bewijst met Innerworld dat ze meer zijn dan ‘dat ene bandje van dat ene nummer’. Er is echter ook een maar, want hoewel Electic Youth door het intro ‘Before Life’ en het ‘Outro’ een album hebben afgeleverd wat ‘af’ klinkt staan er ook een paar nummers op die aanvoelen als opvulling.

Zo haalt de John McGlynn-cover ‘If All She Has Is You’ compleet de vaart uit het album. Het nummer staat, hoe ongelukkig, ook nog eens prompt in het midden van het album. Gesitueerd tussen ‘Without You’ met synthesizers als draaiende propellers en ‘The Best Thing’ met zwierende melodieën en strakke ritmes. Een complete misser.  Helaas zijn we er dan nog niet. Ook bij het nummer ‘Another Story’ fronsen wij de wenkbrauwen, het is het gewoon net-niet. De beats net een tel te langzaam, de zang te zeurderig. Het instrumentale ‘She’s Sleeping Interlude’ klinkt verdwaald en slaat als een tang op een varken.

Tot zover de kritiek want er zijn ook een paar lichtpuntjes met de sterkte van schijnwerpers. ‘Runaway’ wat al even episch klinkt als single ‘A Real Hero’, groots in de overtreffende trap. ‘Without You’ is minder zoet en lieflijk dan het gros van de nummers. De middelvinger op het album waardoor Innerworld wat haar op de tanden krijgt. ‘Innocence’ klinkt als een sterrenregen, het twinkelt en schittert, een tikkeltje klinisch maar op een goede manier.

Wellicht heeft Electric Youth besloten niet direct te hoog van de toren te blazen met hun debuut en wat ruimte over te laten voor verbetering. Ze kietelen hun publiek met een paar prachtige kunstwerkjes maar vinden de tijd niet rijp te overtuigen met een compleet meesterwerk.