The Kik @ 013, Tilburg

Door Elke Rietveld 17 november 2014 Reacties staat uit voor The Kik @ 013, Tilburg

Het is zondagmiddag, vier uur. The Black Marble Selection heeft net het voorprogramma geleverd en nu is het de beurt aan de hoofdact, The Kik, om het podium van de Kleine Zaal in 013 te betreden. Strak in het pak gehesen betreden de vijf Rotterdamse en Tilburgse heren het podium en openen het optreden met ‘Ik Doe Wat Ik Wil’. Een heerlijk upbeat poprocknummer, waarvan je meteen het gevoel krijgt terug te zijn in de jaren zestig. Dat is ook niets gek, aangezien The Beatles en The Kinks hun grootste inspiratiebronnen zijn.

De muziek van The Kik doet je denken aan vroegere tijden. Dat is dan ook terug te zien aan het publiek dat hierop afkomt. Het zijn voornamelijk mensen van middelbare leeftijd en het is dan ook niet verwonderlijk als het gros van het publiek hun puberteit heeft doorgebracht met luisteren naar platen van bovengenoemde muzikale helden. Veel van het oudere publiek heeft ook hun zoon en/of dochter meegenomen naar het optreden, wat maakt dat de zaal zo goed als vol staat. En dat op een zondagmiddag! Ook mooi hieraan is het feit dat de muziek van The Kik, net als die van The Beatles, mensen van verschillende leeftijden bij elkaar weet te brengen. Maar niet alleen de muziek van The Kik maakt dat je je ineens weer in de jaren zestig waant. Het is het totaal plaatje, de outfits, hoe ze op het podium staan, hoe ze over het podium heen bewegen, hoe ze met het publiek en met elkaar omgaan, alles klopt.

Halverwege het optreden wordt het eerste nummer van het uit 2012 afkomstige debuutalbum Springlevend ingezet: ‘Simone’. En meteen staat heel de zaal mee te zingen en te dansen. Dat dansen houdt niet meer op, want het publiek wordt nu aan een stuk door getrakteerd op vrolijke dansbare upbeat nummers, zoals ‘Verliefd Op Een Plaatje’, ‘Even Voor Altijd’ en ‘Ruimtetuin’.

Het optreden is nu bijna anderhalf uur aan de gang en loopt tegen zijn eind, maar niet voordat de heren hun meest recente single, ‘Schuilen Bij Jou’, een hele mooie en nog breekbaardere bewerking van het Chef’Special-nummer ‘In Your Arms’ ten gehore hebben gebracht. Zo druk als het publiek de hele middag al staat te dansen, zo stil is iedereen nu.

Niet veel later wordt het laatste nummer gespeeld en lopen de mannen weer van het podium af. Maar enkele minuten later zijn ze er weer, want het is tijd voor de toegift. De toegift is, heel verrassend, ‘Blitzkrieg Bop’ van punkiconen The Ramones. En hoewel de toegift niet helemaal in hetzelfde straatje past als de nummers die ze tijdens de set gespeeld hebben, wordt deze toch erg goed door het publiek ontvangen.

Jammer genoeg komt er met de Ramones-cover toch echt een eind aan dit ontzettend leuke optreden. Mocht je ooit in de gelegenheid zijn om The Kik live te gaan bekijken, dan moet je dat zeker doen. Deze Nederlandse Beatles zijn het bekijken en beluisteren meer dan waard.


Je kunt geen reactie achterlaten.