Foxygen – …And Star Power

Foxygen - And Star Power (115x115)(Album – Jagjaguwar/Konkurrent) De excentrieke mannen van Foxygen zijn bij u wellicht bekend vanwege We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic, die in de jaarlijstjes van ROAR E-Zine hoge ogen scoorde, of zijn voorganger Take The Kids Off Broadway. De heren staan in ieder geval niet bekend om hun doorsnee muziek en bewandelen zeker niet het gemakkelijke pad. Nee, Jonathan Rado en Sam France, de kernleden van deze Californische band, maken psychedelische rockmuziek die op geen moment voorspelbaar wordt en onlangs is hun derde album …And Star Power uitgebracht.

…And Star Power is een album met acht nummers en weinig echte rustmomenten. Foxygen gaat op zijn eigen manier rusteloos het album door. Krassende en scheurende gitaren, onvoorspelbare melodieën en hier en daar wat geschreeuw, dat is wat deze plaat kenmerkt. Gelukkig word je hier als luisteraar in het eerste nummer op voorbereid, wanneer je een kinderstem ‘Hold on to your butts and get ready’ hoort zeggen. Vervolgens wordt het nummer ingeleid met slepende elektronica en kreunende stemgeluiden en wordt hier halverwege een gevoelsmatig ongecontroleerde percussielijn aan toegevoegd. Ja, dit is rock zoals Foxygen het bedoelt heeft.

‘Can’t Contextualize My Mind’ begint dan wel redelijk kalm, het ademt nog steeds die kenmerkende, eigenzinnige sfeer. Vervolgens knallen de heren erin, waarna ze al snel het tempo weer iets omlaag gooien. Zo wordt er als luisteraar met je gespeeld en Foxygen doet lekker wat hij wil. Door de snerpende geluiden heen schreeuwt France zijn onsamenhangende teksten en is hiermee zijn enthousiaste zelf. ‘Brooklyn Police Station’ en ‘The Game’ zijn daarentegen vrij poppy en toegankelijk, met een prettige, enigszins voorspelbare, melodielijn. In plaats van hysterie horen we hier vrolijkheid en in plaats van geschreeuw verstaanbare zang.

Zo begint deze plaat erg experimenteel, maar laten de heren gedurende het album horen ook van andere markten thuis te zijn. Op ‘Freedom II’ worden deze twee elementen met elkaar gecombineerd, in de fijne melodielijn, met de luidruchtige zang. Tempowisselingen zijn ook de orde van de dag, die de plaat zeker interessant houden. De nummers op …And Star Power zijn geen van allen topstukken of van grootse kwaliteit, maar het is juist het feit dat het zo puur en rauw is, dat de plaat bijzonder maakt.