King Tuff – Black Moon Spell

kingtuff(Album – Sub Pop) ‘Kinderlijk’. Niet bepaald een benaming om een band mee te complimenteren. Laten we voor het Amerikaanse King Tuff een uitzondering maken. Sinds 2006 verschijnt om de twee jaar steevast een nieuwe studioplaat van de band rondom liedjesschrijver Kyle Thomas. Zijn derde King Tuff (2012) zorgde ervoor dat het balletje voorzichtig begon te rollen. Vele shows op (inter)nationale festivals en zaalconcerten volgden waarbij in Nederland onder andere Le Guess Who May Day en Area51 aangedaan werden. De vierde worp heet Black Moon Spell en klinkt bij vlagen kinderlijk eenvoudig. Maar less is more, toch?

Black Moon Spell begint met het titelnummer. Een onwijs sexy en broeierige garagerocker die direct laat horen waar Thomas toe in staat is: een opzwepend, nonchalant feest neerzetten. Noem het gerust een bazentrack of een anthem. Zo smerig klonk garagerock maar zelden dit jaar. Maar Black Moon Spell belicht meerdere kanten van King Tuff. Powerrocker ‘Rainbow’s Run’ is catchy as hell en ‘Eyes Of The Muse’ is een tijdloos geschreven liedje dat fraai in elkaar steekt.

Deze garagerock bevat een gevarieerde mix met elementen uit de pop-, glam- en hardrock. Die leveren veelal lekker nonchalante en stoïcijnse momenten op (zie: eigenlijk de hele plaat). Lekker rechttoe rechtaan en niet moeilijker doen dan nodig is. Die wat ongeïnteresseerde houding is een sterkte, maar ook een zwakte. Soms trapt Thomas iets te veel een open deur in. Nu is het moeilijk om echt vernieuwend te zijn in dit genre maar ook de uitwerking van de liederen laat soms wat te wensen over. Ondanks enkele fijne momenten is de plaat over de gehele linie wat (te) wisselvallig. Ty Segall’s Manipulator van dit jaar is bijvoorbeeld een stuk evenwichtiger.

King Tuff mag dan hard op weg zijn om tot de hoogste regionen van de internationale garagerock toe te treden, de band is daar nog niet. Desalniettemin kan wie slim luistert een bijzonder aangename EP samenstellen uit deze plaat.