Machine Head – Bloodstone and Diamonds

MachineHeadBloodstoneDiamondsROAR(Album – Nuclear Blast) Na topplaten als Through the Ashes of Empires (2003), The Blackening (2007) en Unto the Locust (2011) verruilde Machine Head Roadrunner Records voor Nuclear Blast en vertrok bassist Adam Duce uit de band. Duce werd vervangen door Jared MacEachern en de eerste plaat op het nieuwe label kreeg de naam Bloodstone and Diamonds mee. Maar is deze plaat net zo goed als de drie voorgaande platen?

Om deze vraag direct te beantwoorden: Jammer genoeg niet. Bloodstone and Diamonds is een redelijke metalplaat, maar mist het bulldozer-effect van z’n voorgangers. Zeker, deze achtste studioplaat kent absolute toppers, maar hij is ook te lang. Met een speelduur van ruim zeventig minuten verslapt de aandacht meer dan eens.

Qua sound is de plaat namelijk té afwisselend: toppers als ‘Now We Die’ en ‘Night Of Long Knives’ worden afgewisseld met missers ‘Sail Into The Black’ en ‘Imaginal Cells.  Qua productie is het soms te vlak en dan helpen twaalf nummers in zeventig minuten niet echt mee.  Positief aan deze plaat is dat het viertal durft te experimenteren. Dat gaat niet altijd de goede kant op, zoals op ‘Damage Inside’, maar gelukkig gaat het vaker goed.

Bloodstone and Diamonds kent naast de twee eerder genoemde toppers  nóg twee gigantische klappers: ‘Beneath The Silt’, met z’n diepe groovende bas, en het snerpende, gejaagde ‘Game Over’. Laatstgenoemde zou best wel eens een nieuwe live-favoriet kunnen worden. Goed,  op deze achtste studioplaat van de vier heren verandert niet alles wat ze aanraken in goud, maar het grootste deel is meer dan prima.