Lily & Madeleine @ Paradiso, Amsterdam

Je zou de Amerikaanse zusjes Lily & Madeleine Jurkiewicz kunnen kennen van hun vocale bijdrage aan Son Lux’ ‘Lost It To Trying’, maar het tweetal uit Indianapolis, Indiana maakt zelf ook prima muziek. Hun tweede studioplaat Fumes kwam onlangs uit en dat bracht het tweetal naar de Bovenzaal van de Amsterdamse Paradiso.

De zusjes staan bekend om hun samenzang, maar het is Madeleine die al het vocale werk doet, terwijl Lily zich verstopt achter haar sjaal. Er staat zelfs geen microfoon in de buurt van het gitaarspelende zusje. Veel vragen voor het Amsterdamse publiek, maar dan blijkt dat ze ziek is en ze van de dokter niet eens mag praten, laat staan zingen. Madeleine excuseert zich hiervoor, maar hoopt dat het publiek een beetje kan leven met het feit dat alleen zij zingt.

Vanavond dus geen samenzang en wél één chagrijnig kijkend zusje (Lily), maar het valt de dames te prijzen dat ze doorzetten. Vanavond musiceren ze niet als duo, maar als viertal: ze krijgen hulp van celliste Shannon Hayden en tourmanager Dan als drummer. Het geeft de muziek wat meer diepgang en afwisseling, tot tevredenheid van het publiek.

Nummers van het titelloze debuutalbum en het onlangs uitgebrachte Fumes wisselen elkaar af en worden prima ten gehore gebracht, maar toch valt bij vlagen het gemis aan samenzang op. Het is wellicht een wat flauwe constatering, want ze doen echt hun best, maar het geheel voelt simpelweg wat meer leeg. Tuurlijk, de uitvoeringen van songs als ‘Fumes’ en ‘Cabin Fever’ zijn prima, maar het is voor de bezoeker net iets te makkelijk om af te dwalen. Na een krappe drie kwartier is het al voorbij, maar de onvermijdelijke toegift wordt niet overgeslagen. Alhoewel, wel door Lily. De avond wordt door Madeleine en tourleden Dan en Shannon met ‘Blue Blades’ afgesloten en juist door het volledig wegblijven van Lily heeft het nummer net wat meer edge. Het ontbreken van de gitaarpartij geeft het nummer namelijk iets mysterieus. Zo sluiten we de avond positief af, maar moeten we Lily & Madeleine nog wel een live herkansing geven, want dat hebben ze vanavond zeker afgedwongen.