Theodor Holman – Het Gestolen Leven

theodorholman-hetgestolenleven(Nieuw Amsterdam) Het is inmiddels meer dan tien jaar geleden dat Theo van Gogh werd vermoord. Zijn beste vriend Theodor Holman schreef het boek Het Gestolen Leven, dat verschillende verhalen vertelt die op een mooie manier samensmelten. Een roman waarin vriendschap centraal staat.

Het verhaal begint met de hoofdpersoon die wakker wordt in het ziekenhuis en zich weinig tot niets herinneren. Van zijn zoon krijgt hij een map met dagboekverhalen in zijn handen en hij begint met lezen. De verhalen vormen Het Gestolen Leven en blijken al snel een verbastering van de werkelijkheid te zijn. In de verhalen is ene Fjodor (Theodor Holman) de hoofdpersoon en Arend Wassenaar (Theo van Gogh) zijn beste vriend. Naast Holman en Van Gogh zijn er nog tal van andere bekende personen te herkennen, waaronder Hans Teeuwen, Katja Schuurman en Femke Halsema.

Fjodor bezoekt op aanraden van Arend Wassenaar de psychiater Albert Kuiper. De therapeutische sessies, de totstandkoming van toneelstukken en hoe het is om vol met vragen over het leven en de maatschappij te zitten worden uitvoerig beschreven. Zoals gebruikelijk bij Holman (en Van Gogh) zijn de dialogen doorspekt met humor, zonder de essentie van de besproken problemen uit het oog te verliezen.

Die problemen zijn verschillend. Zo zit Fjodor in zijn maag met zijn ex-vrouw Ester waar hij maar geen afstand van kan nemen, het feit dat hij geen echte band met zijn zoon heeft en zijn schaduwrol binnen het gezelschap rond Theo van Gogh. Zijn psychiater weet dan ook al weinig grip op hem te krijgen, wat ook komt omdat deze nog gekker is dan Fjodor zelf.

Het kan af en toe lastig zijn de rode draad van het boek te blijven volgen. Korte dialogen van de man in het ziekenhuis en de verhalen die hij leest over Fjodor wisselen elkaar steeds af. Voor mensen die onbekend zijn met werk van Holman en Van Gogh zal het leggen van verbanden tussen de personen verwarring kunnen scheppen. Toch is Het Gestolen Leven een goedgeschreven roman die de lezer bij de les houdt, ontroert en de vriendschap tussen twee kritische denkers op een boeiende manier beschrijft.