Luis Suárez – De Autobiografie

suarezcover“Ik wil niet winnen. Ik MOET winnen.” Deze quote siert de achterkant van de onlangs verschenen autobiografie van Luis Suárez. En treffender had het niet gekund. Toen de sterspeler vanuit zijn geboorteland Uruguay naar Nederland kwam om voor FC Groningen te spelen, zagen we direct de felheid waarmee hij over het veld loopt. De overstap naar Ajax was een logisch gevolg van zijn goede ontwikkeling en in 2007 maakte de toen twintigjarige voetballer zijn debuut voor de Amsterdammers. Daar prikte hij meer dan honderd ballen in het net en verkaste naar Liverpool. Ook daar liet hij van zich spreken door het doelpunten te laten regenen en vanaf dit seizoen speelt hij bij FC Barcelona.

De racistische vampier

Het boek begint en eindigt met een van de momenten waar Suárez om bekendstaat: het bijtincident met Giorgio Chiellini tijdens de groepsfase van het WK voetbal 2014 in Brazilië. Het was zijn derde bijtincident als professional en leverde hem een schorsing van negen wedstrijden op en een compleet voetbalverbod, dat inhield dat hij ook geen stadions in mocht, van vier maanden. Suárez probeert in zijn autobiografie niet alleen een beeld te schetsen van zijn leven als voetballer, maar gebruikt het boek ook als platform om zijn fouten toe te geven en van uitleg te voorzien. Want hoe kan het dat er in het hoofd van een dergelijk prachtige speler nu al drie keer kortsluiting is ontstaan tijdens een wedstrijd? Tijdens het lezen blijkt dat hij daar zelf ook nog niet helemaal achter is.

Als jeugdspeler van de Uruguayaanse club Nacional liet Suárez op vijftienjarige leeftijd als eerste negatief van zich spreken. Tijdens een wedstrijd gaf hij de scheidsrechter een kopstoot nadat deze hem een rode kaart gaf. Opmerkelijk is dat dit belangrijke moment door Suárez slechts kortstondig wordt vermeld. Wright Thompson van ESPN ging na het WK-incident op zoek naar de betreffende scheidsrechter en schreef daar een goed verhaal over.

Iets anders waar Suárez voor in opspraak kwam is het vermeende racisme-incident met Patrice Evra tijdens een wedstrijd tussen Manchester United en Liverpool. Suárez legt in zijn biografie wederom uit dat er van racisme geen sprake was. Het voorval werd breed uitgemeten in de Britse (en buitenlandse) pers en leverde de voetballer acht wedstrijden schorsing en een boete op.

Mate en water

Ron Jans eiste dat Suárez wat kilo’s kwijt moest raken toen hij bij Groningen kwam spelen. Onwetend over elke vorm van diëten begon de Uruguayaan op aanraden van zijn vriendin en tegenwoordig vrouw Sofi, met het drinken van water. Verderop in het verhaal zegt hij sindsdien alleen nog water en mate, een Zuid-Amerikaans kruidendrankje, te drinken. Om die reden belandden de herstelshakes bij Liverpool regelrecht in de prullenbak.

Bewogen carrière

Luis Suárez heeft een bewogen carrière en scoorde in zijn actieve loopbaan als profvoetballer tot nu toe meer dan 200 doelpunten. Het enige wat nog mist op zijn palmares is een grote prijs. Door alle incidenten zou je bijna vergeten dat Suárez een van de beste aanvallers van de wereld is en bij Barcelona niet voor niets een trio vormt met Neymar en Messi. Zijn felheid en manier van spelen is iets waarvoor je als supporter naar het stadion komt. Het is dan ook logisch dat hij bij de supporters van de clubs waarvoor hij speelde en het nationale team vaak op handen gedragen werd. In Barcelona woont hij dicht bij zijn schoonfamilie, die in 2003 vanuit Uruguay naar de Spaanse stad verhuisde. De prestaties laten nog even op zich wachten, maar wet wat goals en assists is de weg naar meer succes al ingeslagen.

In het midden van het boek zijn enkele foto’s geplaatst die de loopbaan van Suárez mooi in beeld brengen. De autobiografie staat verder vol wedstrijdverslagen die niet altijd even interessant zijn om te lezen. Het zijn hordes die je als lezer moet nemen in een verder prima verhaal.

Schoon schip maken naar zijn achterban was het enige dat Luis Suárez nog kon doen en dat heeft hij met zijn autobiografie gedaan. De grote vraag is of hij zich de rest van zijn carrière gedeisd kan houden.

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Aantal pagina’s: 288
ISBN: 9789046817490