Jaarlijst 2014: Rian Westdorp

homepage_large.0540a56d

  1. Sohn – Tremors
  2. Bear’s Den – Islands
  3. Sam Smith – In The Lonely Hour
  4. Highasakite – Silent Treatment
  5. George Ezra – Wanted On Voyage
  6. Porter Robinson – Worlds
  7. Paolo Nutini – Caustic Love
  8. Sharon Jones & the Dap-Kings – Give The People What They Want
  9. James Vincent McMorrow – Post Tropical
  10. Reverse – RETRO

In 2013 kwamen twee van mijn favoriete albums uit, Nothing Was The Same van Drake en The 1975 van The 1975, dus het zou moeilijk worden dit jaar om dat te overtreffen. Uiteindelijk is het toch goedgekomen, al is een van dé albums van dit jaar nog niet eens uitgekomen: The Pink Print van Nicki Minaj. Die zet ik op de denkbeeldige elfde plek.

Mijn top 3 bestaat compleet uit debuutalbums. Sohn combineert op zijn lp Tremors electro met diepgang en melancholie, waarmee hij een heel eigen geluid neerzet en zich onderscheidt van de rest. Hoewel de muziek van Bear’s Den binnen een totaal ander genre valt, maken zij ook sfeervolle muziek die soms als wat zwaarmoedig bestempeld wordt. Laat dat niet afschrikken, want ze maken heerlijke folkmuziek en zijn live nog beter dan op cd. Sam Smith heeft al onnoemelijk veel prijzen, awards en gouden platen mogen ontvangen voor zijn album In The Lonely Hour en de singles die hij hiervan heeft uitgebracht. Dat is niet gek ook met zo’n stem en zulke nummers, Sam Smith is dit jaar een terechte ware sensatie geworden.

Beste concerten van dit jaar waren voor mij Sharon Jones & the Dap-Kings in Paradiso, Bombay Bicycle Club in Melkweg en Drake in de Ziggo Dome.

Volgend jaar is er ook nu al een om naar uit te kijken met nieuwe albums van Hot Chip, Drake, The 1975 en hopelijk heel veel nieuwe bands en liveoptredens.