Jaarlijst 2014: Michelle Westhoeve

lost-in-the-dream_2

  1. The War On Drugs – Lost In The Dream
  2. Glass Animals – Zaba
  3. First Aid Kit – Stay Gold
  4. St. Vincent – St. Vincent
  5. Sharon van Etten – Are We There
  6. Warpaint – Warpaint
  7. Temples – Sun Structures
  8. tUnE-yArDs – Nikki Nack
  9. FKA twigs – LP1
  10. Nouveau Vélo – Nouveau Vélo

Ook op deze jaarlijst prijkt hij bovenaan: Lost In The Dream van The War On Drugs. Weinig origineel, wellicht, maar zo’n fenomenaal goede plaat verdient niets anders dan de eerste plek. Op twee de nieuwkomers van Glass Animals, die de meest sexy plaat van het jaar hebben gemaakt en die live ook zeker hun mannetje staan. Dat laatste geldt ook voor de Zweedse gezusters van First Aid Kit, die dit jaar onder meer een geweldige show neerzetten op Lowlands. Hun nieuwste album staat weer vol, tja, gouden vocalen en perfecte folkliedjes.

St. Vincent vond zichzelf dit jaar opnieuw uit als een soort Bowie-achtige robot met Einsteinkapsel. Deze muziekkunstenares bracht een vierde album uit waarop zowel tekst als gitaar vlijmscherp zijn. Van de abrupte omslag in ‘Huey Newton’ tot haar kritische teksten over de internetcultuur (‘What’s the point of even sleeping if I can’t show it?’), ook dit album is weer een schot in de roos.
Sharon van Etten gooide al haar hartenzeer eruit op Are We There, met ‘Your Love Is Killing Me’ als ijzingwekkend hoogtepunt. Gelukkig is ze in het echt niet zo’n bedroefd persoon als haar albums doen vermoeden en was ze allercharmantst tijdens haar optreden in Bitterzoet.

Op zes vinden we Warpaint en hun intrigerende tweede plaat. Duizeligmakende gitaarlijnen, etherische zang en het gouden duo van Jenny Lee Lindberg (bas) en Stella Mozgawa (drums) zorgen voor een waardige opvolger van hun geweldige debuutalbum.
Nog een stukje psychedelischer zijn de heren van Temples, die in 2014 eindelijk hun debuut uitbrachten. De Britten lenen vrolijk het beste aan muziek uit de sixties, maar weten hun muziek toch een eigen smoelwerk  te geven. ‘Sand Dance’ zit bijvoorbeeld vol oosterse invloeden en ‘Mesmerise’ laat de luisteraar zowaar een beetje zweven.

‘Nikki Nack’ is het derde album van Merrill Garbus, beter bekend als tUnE-yArDs. Laten we haar die breezerspelling maar vergeven, want deze plaat is veruit de kleurrijkste, origineelste en vrolijkste van 2014. De muziek is soms bijna naïef, alsof Garbus net een nieuw knopje op haar keyboard heeft ontdekt, maar is altijd slim opgebouwd en voorzien van rake lyrics.
Hoewel even experimenteel, is LP1 van FKA twigs verder bijna het tegenovergestelde: hier geen drukke spontaniteit, maar gecalculeerde stiltes. FKA twigs opereert op het snijvlak van elektronica en r&b en presteert het om op haar eerste langspeler zowel futuristisch als sensueel te klinken.
Hekkensluiter is het Nederlandse Nouveau Vélo met hun self-titled gitaarpopplaat. Centraal staan de jangly gitaarlijntjes, die soms zonnig stralen, maar soms ook flink de diepte ingaan en bijna als krautrock klinken. Dit jaar het beste van eigen bodem!

Net buiten deze top 10 vielen Angel Olsen, Perfume Genius, surfpoppers Real Estate en makers van liedje-van-het-jaar Future Islands. Hopelijk mogen we in 2015 weer zoveel moois verwachten, maar dat moet heus goedkomen nu er van onder andere James Blake, Belle & Sebastian en the xx albums te verwachten zijn.