Jaarlijst 2014: Daan Krahmer

the-antlers

 1. The Antlers – Familiars
 2. Sun Kil Moon – Benji
 3. Nouveau Vélo – Nouveua Vélo
 4. Run The Jewels – Run The Jewels 2
 5. Beck – Morning Phase
 6. Swans – To Be Kind
 7. Caribou – Our Love
 8. Moon Moon Moon – I Want! I Want!
 9. Cloud Nothings – Here And Nowhere Else
 10. The War On Drugs – Lost In The Dream

Een lastig te beantwoorden vraag dit jaar; wat voor een muziekjaar was het? Na even afwegen bleek 2014 (vooral) het jaar van de magna opera te zijn waarbij gevestigde en gerespecteerde artiesten zich zonder pardon wisten te overtreffen (zie onder meer Beck, Sun Kil Moon, Cloud Nothings, the Antlers, Swans, War On Drugs, St. Vincent, Ty Segall), terwijl er ook een aantal beeldbepalende albums van Nederlandse makelij waren (Moon Moon Moon, Moss, Ode To The Quiet en Nouveau Vélo) en we op overtuigende wijze kennis maakte met enkele debutanten (zie: onder meer Chet Faker, Courtney Barnett, Ode To The Quiet, Nouveau Vélo, FKA Twigs en Chet Faker). Dat resulteerde dit jaar meer dan ooit in een gevarieerde eindlijst waarin vele muziekstijlen vertegenwoordigd zijn. Terwijl we alvast mateloos benieuwd zijn wat er uit de hoge hoed van muziekjaar 2015 gaat komen, is dit mijn conclusie wat betreft de tien beste platen van 2014.

Tot slot – om mijn jaarlijst te completeren:

 • Nummer van het jaar: Cloud Nothings – I’m Not Part Of Me
 • Concert van het jaar: absoluut legendarisch Neutral Milk Hotel @ Tivoli Oudegracht tijdens Le Guess Who? May Day
 • Festival van het jaar: Best Kept Secret 2014
 • Live-registratie van het jaar: Tame Impala – Live Versions
 • Heruitgave van het jaar: Wilco – Alpha Mike Foxtrot