Run The Jewels @ TivoliVredenburg, Utrecht

Underground-helden El-P en Killer Mike vormen samen hip hop-duo Run The Jewels. Hun tweede plaat, heel creatief getiteld Run The Jewels 2, kwam eerder dit jaar uit en kon rekenen op sterke recensies. Wat heet: de plaat stond in vele jaarlijstjes en werd door Pitchfork uitgeroepen tot plaat van het jaar. Prima reden om het optreden in de Pandora zaal van TivoliVredenburg op te komen tijdens Queen’s ‘We Are The Champions’.

De heren openen met de titletrack van het debuutalbum, waarna er een blok nieuwe nummers volgt. Zo zit de sfeer er gelijk al lekker in: Jaime (El-P) en Mike hebben er zichtbaar zin in, DJ Trackstar (Killer Mike heeft z’n eigen tour-dj gewoon meegenomen doet het niet alleen qua scratches maar ook qua backings meer dan prima en het publiek gaat los. Zeker voorin.

Voorin ontstaat namelijk een redelijke pit en gaat dus naast het vele bier ook veel zweet de lucht in. Run The Jewels 2 mikt op een ietwat ander resultaat in vergelijking met z’n voorganger, namelijk meer stampen. En dat blijkt dus ook wel op de vloer: op de nieuwe tracks gaat men net wat harder los. Dit kan natuurlijk ook komen door het feit dat de eerste plaat minder bekend is, maar we gaan er gemakshalve even vanuit dat dit gewoon komt door de hardere beats van het tweede album.

Vooral ‘Close Your Eyes (And Count To Fuck)’ kan op veel enthousiasme rekenen. Op dit nummer kregen de heren in de studio hulp van niemand minder dan Rage Against The Machine’s Zack de la Rocha. Maar die is er nu natuurlijk niet en dat resulteert in een korte, ietwat afgekapte versie. Zoals eigenlijk elk nummer waar de heren normaliter een gastartiest erbij hebben. En dat is enerzijds jammer, maar anderzijds zorgt dit ervoor dat ze een nummer of zeventien in no-time erdoor weten te persen.

Minpunt is echter het geluid: de beats klinken dus zoals gezegd hard, maar het zijn de vocals die ietwat weg te lijken vallen. El-P en Killer Mike zijn bij vlagen onverstaanbaar en lijken zich soms te overschreeuwen. Een smet op een show in zo’n nieuwe zaal. Ander smetje is het doodsaaie blauwe licht. Slechts een enkel nummer gaan er gele spotjes aan, maar verder moeten we het doen met hetzelfde, constante, suffe lichtplan. Dat mag eigenlijk niet gebeuren in een gloednieuwe zaal.