Jaarlijst 2014: Liv Krake

damien

 1. Damien Rice – My Favorite Faded Fantasy
 2. SOHN – Tremors
 3. Oscar and the Wolf – Entity
 4. The War On Drugs – Lost In The Dream
 5. James Vincent McMorrow – Post Tropical
 6. Akwasi – Daar Ergens
 7. Flying Lotus – You’re Dead!
 8. Birth of Joy – Prisoner
 9. Aquilo – Human / Aquilo
 10. Keaton Henson ft. Ren Ford – Romantic Works
 11. (Mag het? FKA Twigs – LP1)

2014 was voor mij best wel een topjaar qua muziek. Veel verrassende releases, toffe samenwerkingen en steengoede liveshows. Een jaarlijstje in elkaar knallen was dan ook nog niet heel erg gemakkelijk. Ik ben bijvoorbeeld weg van Angus and Julia Stone en hoe vaak ik de nieuwe plaat dit jaar ook gedraaid heb, hij haalde ten opzichte van het eerdere, naar mijn mening betere, werk mijn jaarlijstje net niet. Dit geldt ook voor het debuut van Luke Sital-Singh, prima singer-songwriter, veel naar geluisterd dit jaar maar daar blijft het bij.

Op nummer één staat uiteraard de plaat van all-time hero Damien Rice. Na acht jaar wachten was My Favorite Faded Fantasy dan eindelijk daar. Vorig jaar nog een knallende show gezien op Best Kept Secret en dit jaar in oktober van een ingetogen Rice mogen genieten op de planken van Carré. Ik ben sowieso niet vies van, laten we wel wezen: goede, singer-songwriters, dus dat de laatste experimentele James Vincent McMorrow in mijn lijstje staat is ook niet zo gek. Zijn show op Down The Rabbit Hole dit jaar was de eerste die ik van hem zag en hopelijk niet de laatste. Keaton Henson en Ren Ford haalden het lijstje nog net met Romantic Works Het album staat vol met donkere instrumentale pianomuziek. Perfect voor een regenachtige middag. Dit geldt ook voor de ep’s Human en Aquilo van Aquilo die begin deze maand zijn uitgekomen. Een mix tussen SOHN en London Grammar, hele goede luistermuziek.

Over SOHN en The War on Drugs hoef ik verder niets te vertellen, dat lijkt me wel duidelijk. Dat er zowaar ook Nederlandse artiesten in mijn lijstje voor 2014 staan is wel het toelichten waard. Ik was totaal verrast door de toffe plaat van Akwasi. Wat een toprelease! Totaal wat anders maar check dan ook meteen even de plaat van Birth of Joy: groovy rock and roll met een hele volwassen sound. Prisoner staat vooral in mijn lijstje door de enorm kwalitatieve show op Best Kept Secret dit jaar. Live waren deze nummers nog beter dan op de langspeler. Flying Lotus en Oscar and the Wolf mogen tevens niet ontbreken. Vooral laatstgenoemde heb ik kapot gedraaid deze zomer. Man, man, wat een lekkere vibe hebben die gasten uit België. In Poppodium EKKO de meest sexy show ooit van deze band gezien. Hou ze in de gaten dus.

Nu ik toch bezig ben met lijstjes maken (vroeger was ik op CU2 ook altijd een kei in lijstjes invullen), hieronder dan ook een top tien van mijn beste concertervaringen van 2014.

 1. SOHN @ Tivoli de Helling, Utrecht
 2. Damien Rice @ Carré, Amsterdam
 3. Nils Frahm @ Best Kept Secret, Hilvarenbeek
 4. Moderat @ Paradiso, Amsterdam (verlate ADE-show)
 5. Portishead @ Lowlands, Biddinghuizen
 6. Together Pangea @ Best Kept Secret, Hilvarenbeek
 7. Larry Gus @ Best Kept Secret, Hilvarenbeek
 8. Foals @ Down The Rabbit Hole, Ewijk
 9. Woodkid @ Stadsschouwburg Amsterdam
 10. Oscar and the Wolf @ EKKO, Utrecht