Jaarlijst 2014: Chantal Koolhaas

David Douglas - Moon Observations

  1. David Douglas – Moon Observations
  2. Banks – Goddess
  3. Sisyphus – Sisyphus
  4. Joris Voorn – Nobody Knows
  5. Lily & Madeleine – Fumes
  6. First Aid Kit – Stay Gold
  7. Chet Faker – Built On Glass
  8. Run The Jewels – Run The Jewels 2
  9. Dream Police – Hypnotized
  10. The War On Drugs – Lost In The Dream

Het samenstellen van een jaarlijstje is ieder jaar weer moeilijk. Maar dit jaar steekt David Douglas er met zijn debuutalbum Moon Observations met kop en schouders bovenuit. Het gebeurt niet vaak dat een album keer op keer echt de moeite is om naar te luisteren. De dynamiek is geweldig en de plaat zit qua opbouw perfect in elkaar.. De nummer twee tot en met tien waren wat lastiger, maar deze breinbreker is toch opgelost. Banks en haar poppy R&B en hiphop-act Sisyphus, met het geweldige nummer ‘Alcohol’ op hun album, staan op nummer twee en drie. De elektronica en techhouse van Joris Voorn en de prachtige samenzang van Lily & Madeleine wisten mij ook te raken. Folk mag in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken, waarbij het Zweedse First Aid Kit de zesde plaats mag bekleden. Vervolgens nog wat electronica van Chet Faker, hiphop van Run The Jewels. De af en toe schunnige teksten weten de plaat gelukkig niet te breken en de melodieuze hiphop blijft daarom goed hangen. De top tien wordt dan afgesloten met Dream Police en The War On Drugs, die beide aangename rock creëren, waarbij ‘Let It Be’ van Dream Police erg prettig is en laatstgenoemde voornamelijk in het lijstje staat vanwege pronkstuk ‘Red Eyes’.