Stephen King – Revival

stephen-king-revivalIn 1974 verscheen Carrie, het debuut van Stephen King. Nu, veertig jaar later, is daar Revival. Een boek waarin occultisme, drugs, geloof en muziek centraal staan. King staat bekend om zijn meeslepende pageturners, maar of Revival zich ook in dat rijtje mag scharen is de vraag. Een boeiend verhaal is het in ieder geval zeker.

Het begin

Jamie Morton wordt geboren in een klein dorpje in New England (Verenigde Staten), waar hij regelmatig de kerk bezoekt en een mooi leven heeft. Op een dag doet de nieuwe predikant van het dorp, Charles Jacobs zijn intrede in Mortons leven. De twee ontwikkelen al snel een bijzondere band, die in de toekomst alleen maar sterker zal worden. Jacobs heeft een aparte hobby die haaks op het geloof staat, waarmee hij mensen kan helpen. Later overkomt hem iets verschrikkelijks wat ervoor zorgt dat hij de kerkgemeenschap en het dorp moet verlaten.

De Revival

Jaren later, Morton is inmiddels een gevierd muzikant en verslaafd, kruisen de wegen van Morton en Jacobs elkaar weer. Jacobs werkt met een bijzondere act op een jaarmarkt, waar dingen gebeuren die de realiteit te boven gaan. De verbondenheid, of beter gezegd de afhankelijkheid van Morton ten opzichte van Jacobs, wordt door deze ontmoeting alleen maar erger. Het occulte aspect van het verhaal krijgt langzaamaan vorm en dat is de kickstart voor een reeks opeenvolgende rariteiten.

Lange weg

Het verhaal is zogezegd boeiend, omdat je als lezer wilt weten wat er gebeurt met Morton en Jacobs. Het leven van Morton zit vol unieke gebeurtenissen maar er wordt wel erg veel tijd genomen om ook de niet boeiende dingen te beschrijven. Hier door is de opbouw naar de climax iets te langdradig. Revival is dan ook een goede middenmoter – met wel een typisch King-einde – maar heeft niet genoeg in huis om het tot een topper te maken.

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Aantal pagina’s: 368
ISBN: 9789024566341