Jaarlijst 2014: Inge Gruijters

Together Pangea - Badillac

  1. Together Pangea – Badillac
  2. Royal Blood – Royal Blood
  3. Temples – Sun Structures
  4. Moss – We Both Know The Rest Is Noise
  5. Blaudzun – Promises Of No Man’s Land
  6. Traumahelikopter – I Don’t Understand Them At All
  7. Spoon – They Want My Soul
  8. Jack White – Lazaretto
  9. King Tuff – Black Moon Spell
  10. Happy Camper – The Daily Drumbeat

Altijd weer opnieuw een breinbreker, die jaarlijst. “Ik ga proberen een wat objectievere lijst te maken”, las ik net op een muziekforum, als commentaar op een gepost jaarlijstje. Flauwekul natuurlijk, hoe kan zo’n lijstje ooit ‘objectief’ zijn? En wat is een ‘goed’ of zelfs ‘het beste’ album? Levensvragen die menigeen bezighoudt in de decembermaand.

Na een tijdje puzzelen kwam ik tot bovenstaande top 10; dit zijn de platen uit 2014 waar ik het vaakst en/of het meest van genoten heb het afgelopen jaar. Een paar mooie nieuwe ontdekkingen, zoals Together Pangea en Temples; bands die ook live zeer de moeite waard bleken. Royal Blood had wat mij betreft net zo goed op één kunnen eindigen, maar je moet ergens keuzes maken. Daarnaast werden er ook dit jaar weer een paar mooie follow-up albums van ‘oude bekenden’ gereleaset, zoals van Moss en Jack White. Spoon werd dit jaar, na de band een paar jaar uit het oog verloren te zijn, herontdekt.

Het wordt vaak een beetje onderschat, vind ik, maar bandjes van ‘onze eigen’ Nederlandse bodem leverden ook pareltjes af, kijk naar Blaudzun, traumahelikopter en – wederom – Moss. Daarom zijn ook dit jaar de Nederlandse bandjes goed vertegenwoordigd in mijn eindlijst. En dan hebben de alom geprezen Typhoon en de Vinticious Versions van De Staat mijn top 10 niet eens gehaald… Happy Camper sluit het lijstje, maar krijgt sowieso een eervolle vermelding vanwege hun schattige videoclips – de makers zijn zelfs genomineerd voor een Oscar voor Best Animated Short Film! – en het prachtige artwork van de albumhoes.

Festivalkudo’s gaan naar Best Kept Secret en Incubate. Beide festivals bezocht ik dit jaar voor de eerste keer, maar er is geen twijfel over mogelijk: er gaan meer bezoekjes volgen. Optredens als die van Ryley Walker, 65daysofstatic, Elbow, Franz Ferdinand en Radkey maakten mijn 2014. In de clubs imponeerden Temples (Doornroosje), Happy Camper (Mezz) en Kyteman (Effenaar) en bij Together Pangea (Merleyn) was het gezellig ‘beuken’. Het was misschien technisch niet het allerbeste concert, maar toch was de absolute kers op de taart van 2014 natuurlijk het – samen met een horde uiterst beschonken Engelsen – aanschouwen van de Britpophelden van The Libertines.

2014 was in allerlei opzichten een bewogen jaar en ik kijk nu al uit naar wat voor moois 2015 ons gaat brengen.