Stephen King – Mr. Mercedes

mr-mercedes-stephen-kingBij een plaatselijke banenbeurs gebeurt iets vreselijks: in een grijze Mercedes rijdt iemand op de wachtende mensenmassa in. Een bloedbad is het gevolg en aan rechercheur Bill Hodges de taak om de dader in de kraag te vatten. Dat lukt niet en als Hodges gepensioneerd is kan hij de zaak maar niet loslaten. Hij doet niets anders dan thuis in zijn La-Z-Boy slechte tv-programma’s kijken en beseft dat zijn leven weinig zin meer heeft zonder zijn werk. Totdat er een brief op de deurmat valt die alles verandert. De Mercedes Killer laat van zich horen en Hodges gaat op onderzoek uit.

Als lezer krijg je al snel te weten wie de dader is en de verhaallijn wisselt tussen die van hem en de gepensioneerde rechercheur Hodges. Die laatste krijgt hulp van verschillende mensen en samen komen ze dichter en dichter bij de dader. De grote vraag is of de dader zich laat verleiden om nog een keer iets verschrikkelijks aan te richten, of speelt hij gewoon een kat en muis spelletje met Hodges en wil hij hem de dood indrijven?

Stephen King staat bekend om zijn fantasierijke, bloederige verhalen. Mr. Mercedes kent een paar bloederige momenten, maar het angstaanjagende zit hem in iets anders. Dit verhaal zou namelijk echt gebeurd kunnen zijn. De dader ontpopt zich steeds meer als een psychisch gestoorde gek die er denkbeelden op nahoudt die onschuldige mensen kunnen schaden. Iets wat we de laatste jaren meer dan eens in de maatschappij hebben teruggezien.

Vanaf het ongeluk bij de banenbeurs heeft het verhaal een beklemmende werking op je waardoor je het boek moeilijk weg kunt leggen. Net als andere recente boeken van King, zoals Revival, is de weg naar de climax misschien wel iets te lang. Toch blijft er telkens iets gebeuren wat ervoor zorgt dat de aandacht niet helemaal verslapt. Zonder onwerkelijke scenes is Mr. Mercedes een van de beste werken van King van de afgelopen jaren. In de eerste helft van dit jaar verschijnt het tweede deel van de trilogie waar Mr. Mercedes deel van uitmaakt.

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Aantal pagina’s: 423
ISBN-nummer: 9789024564675