Pond – Man It Feels Like Space Again

pond-man-it-feels-like-space-again(Album – Caroline) De retromania van Tame Impala te soft? Geef zijproject Pond dan eens een kans. Met meerdere (voormalige) leden in de gelederen en Tame Impala-frontman Kevin Parker achter de productietafel is de link met Tame Impala snel gemaakt. Toch is Pond zoveel meer dan dat.

Een zevental jaren geleden werd de Australische groep direct beïnvloed door legendarische Can-zanger Damo Suzuki,  in de praktijk neigt de muziek van het vijftal meer naar de moderne psychedelica. Namen als Mercury Rev, MGMT en – in het bijzonder – The Flaming Lips zijn nooit ver weg. Pond zoekt op regelmatige basis het experiment op en dat leidt niet zelden tot flink groovende en megalomane jams. Op het zesde studioalbum blijft deze werkwijze ongewijzigd. Dat mag ook geen grote verrassing heten met een plaat die door het leven gaat als Man It Feels Like Space Again. Niet zelden horen we Pond grenzeloos fuzzen, freaken en spacen. Dat levert kwalitatief goede tracks op als ‘Elvis’ Flaming Star’, ‘Zond’ en ‘Heroic Shart’. Ga er vooral even rustig voor zitten. Zeker tijdens de eerste heft van de plaat klinkt Pond geregeld knotsgek, hyperactief en lichtelijk vermoeiend. Het heftig trippende karakter van de plaat wordt afgewisseld met ballads als ‘Sitting Up On Our Crane’ en het naar Pink Floyd knipogende ‘Holding Out For You’. Toch blijkt het beste voor het laatst bewaard. Het even broeierige als swingende ‘Outside Is The Right Side’ is niet minder dan fenomenaal. Dat neemt niet weg dat dankzij het enorme palet aan rijke ideeën en speelse invalshoeken de vorm het soms nog wel eens van de  inhoud wil winnen. Man It Feels Like Space Again is nog niet zo briljant als Tame Impala’s meesterwerk Lonerism (2012), maar als Pond zo hoogst productief blijft kunnen ze op niet al te lange tijd wel eens akelig in de buurt komen.