John Coffey – The Great News

john coffey the great news(Album – V2) We kennen John Coffey natuurlijk als de grote vriendelijke reus uit The Green Mile, maar in Nederland timmert het Utrechtse John Coffey al flink wat jaren aan de weg. Sterker nog: je hebt onder een steen geleefd als je nog nooit van de band gehoord hebt. Na debuutplaat Vanity ging het met Bright Companions nog een stap of drie sneller. En harder. Nu is daar derde plaat The Great News.

Laten we hem dan gelijk maar inkoppen, want dan hebben we dat gehad: het goede nieuws is dat John Coffey geen water bij de wijn heeft gedaan. Opener ‘Eagles Chasing Flies’ knalt er direct kneiterhard in. En wat te denken van single ‘Broke Neck’ (Met shoutout naar mede-Utrechters The Medics: “And then The Medics came and it was all so wonderful”)? Heerlijk hoor.

Verwacht echter geen Bright Companions Part 2, The Great News heeft namelijk een heel eigen gezicht. En het goede van de plaat is dat er ruimte is genomen. Ruimte om te ademen en ruimte voor nieuwe ideeën. Zo heeft ‘The Sinking Ship’ een lekkere jaren ’90 vibe (zei er iemand “Nirvana!”?), zijn er zelfs trompetten op de plaat (Intermezzo ‘Jean Trompette’ en het fantastische ‘Heart of a Traitor’) en ook de outro van ‘All Horses’ is erg prettig.

Houdt het daar op? Nee, wat dacht je zelf. Op ‘J.T. Davis (It Was A Pleasure Meeting You)’ – een lichte ode aan Joker Davis uit Stanley Kubrick’s Full Metal Jacket – vormen de loodzware riffs een sterk contrast met de meezingbare refreinen, ‘Relief’ heeft radiopotentie en op afsluiter ‘It’s Beginning To Change’ verkennen de heren onbekend terrein. Is alles dan rozengeur en maneschijn? Bijna wel, maar heel af en toe lijkt de focus dan toch te worden verloren. Het einde van ‘Eagles Chasing Flies’ en vuller ‘Echo’ bijvoorbeeld. Een klein smetje op een verder fantastische plaat.