Ryley Walker – Primrose Green

Door Robin Oostrum 4 februari 2015 Reacties staat uit voor Ryley Walker – Primrose Green

Ryley Walker - Primrose green(Album – Dead Oceans) Daar was vorig jaar out of the blue Ryley Walker, die met zijn debuutalbum All Kinds of You menig jaarlijstje (inclusief net-niet-deze en ook net-niet-deze) haalde maar toch geenszins 2014 aanvoelde. De gitaarvirtuoos deed met zijn dwingende gepingel, Tim Buckley-achtige vocalen en psychedelische piano- en strijkpartijen eerder terugdenken aan de jaren zestig. Geen kickdrum, geen harmonieus gezongen refreintjes: samen met Steve Gunns Way Out Weather was All Kinds of You een welkome afwisseling binnen de hedendaagse folkmuziek. Maar anders dan Steve Gunn betrof het hier een jonkie, een pas 24-jarige Amerikaan uit Chicago. Nog geen jaar later is daar nu de opvolger.

We hadden bij die vooruitgesnelde titeltrack al wel een vermoeden van wat komen ging: de folk-revival wordt vrolijk voortgezet in de lijn van All Kinds of You en artiesten als William Tyler en Steve Gunn. Op Primrose Green schotelt Ryley ons andermaal elf fingerpicking tunes voor in de stijl van wijlen John Fahey, opnieuw aangevuld met pianopartijen, sporadische slide en aan Nick Drake memorerende cello. Tussendoor zet hij net zo makkelijk het gewaagd jazzy ‘Summer Dress’ naar zijn hand in een op het gehoor in één take ingezongen opname.

Dat maakt Primrose Green net als zijn debuutalbum niet van deze tijd, in de positieve betekenis van het woord. Noem het de folk-revival of een eigenzinnige behandeling van psychedelische jaren zestig-folk: meer nog dan op All Kinds of You zijn de nummers van zo’n constante kwaliteit dat we hier gerust het predicaat “tijdloos” op durven te plakken. Even dreigt hij op ‘Sweet Satisfaction’ met zijn eindeloos chaotische gepriegel de aandacht kwijt te raken, om er dan direct het weergaloze ‘The High Road’ (hadden we Nick Drake al genoemd?) achteraan te gooien. Wat een weergaloze plaat is dit. Het beste nieuws? Hij is nog maar 24.

Je kunt geen reactie achterlaten.