Lights @ Melkweg, Amsterdam

Door Jeffrey Zweep 10 februari 2015 Reacties staat uit voor Lights @ Melkweg, Amsterdam

Met haar derde studioplaat Little Machines trekt Valerie Anne Poxleitner, alias Lights, door Europa en dan moét je bijna wel naar Amsterdam. De Nederlandse hoofdstad, volgens Lights de mooiste stad van dit continent, loopt warm voor de electro singer-songwriter, maar de Oude Zaal van de Melkweg verkoopt niet uit.

Komt dat door die nieuwe plaat, die bijna ongemerkt uitgebracht was? Zou kunnen, want de buzz was laag en om eerlijk te zijn: vernieuwend is het geen seconde. Nee, Lights is dan wel ouder geworden, heeft Beau Bokan van Blesstefall aan de haak geslagen en is moeder geworden, maar in haar muziek ziet totaal geen evolutie. De piek op Siberia was prima natuurlijk, maar Little Machines is een beetje onopgemerkt gebleven.

En natuurlijk vormt haar nieuwe plaat de hoofdmoot van de setlist, liefst acht van de elf tracks passeren de revue. Helaas niet allemaal even sterk uitgevoerd. Al snel is duidelijk dat ze live zingt, want de vocalen zijn lang niet zo strak in vergelijking met op plaat. En ook de instrumentatie mag sterker, haar driekoppige tourband zit er meer dan eens naast. Als klap op de vuurpijl is ze na een krap half uur helemaal bekaf. Kapot.

Voor de fans maakt het eigenlijk niet uit: ze slikken het als zoete koek. Vooraan wordt er gesprongen, gaan de handen in de lucht en wordt er geklapt wanneer Lights wil dat er geklapt wordt. Achteraan staat men de hele show te filmen met digitale fotocamera’s, wat bijna voor een schattig beeld zorgt.

De show kabbelt een beetje voort, totdat het viertal ‘Where The Fence Is Low’ inzet. Het begin van een blok nummers van Siberia én het omkeerpunt van de set. Het geheel klinkt strakker (waarbij je je kan afvragen of het wel geheel live is, maar soit) en het publiek is nóg enthousiaster. Met hoogtepunten ‘Banner’ en ‘Flux and Flow’ lijkt de show twee nummers lang festivalwaardig, maar daarna verdwijnt het tempo een beetje, waardoor we na een krap uur tergend langzaam richting de toegiften kruipen. Jammer, maar daardoor komt het geheel niet boven de classificatie ‘wel leuk’ uit.

Je kunt geen reactie achterlaten.